Jaja tak przygotowane widziałam na innych blogach. Postanowiłam je zrobić. Ładnie dekorują stół a kolorem przyciągają wzrok.
SKŁADNIKI:
Do zalewy:
2 buraki średniej wielkości
cebula
litr zimnej wody
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
liść laurowy
6 jaj
100 ml octu spirytusowego
dodatkowo:
2 łyżki majonezu
łyżeczka wasabi w proszku lub w paście
PRZYGOTOWANIE:
Buraki i cebulę pokroić w plastry. Włożyć do garnka. Dodać przyprawy, wodę i ocet. Zagotować kilka minut. Wystudzić.
Włożyć do garnka ugotowane jaja na twardo. Włożyć do lodówki. Marynować kilka godzin. U mnie prawie dobę.
Z majonezu i wasabi zrobić krem. Włożyć do szprycy i dekorować. Posypać rzeżuchą lub natką, koperkiem.
Buraki i cebulę pokroić w plastry. Włożyć do garnka. Dodać przyprawy, wodę i ocet. Zagotować kilka minut. Wystudzić.
Włożyć do garnka ugotowane jaja na twardo. Włożyć do lodówki. Marynować kilka godzin. U mnie prawie dobę.
Z majonezu i wasabi zrobić krem. Włożyć do szprycy i dekorować. Posypać rzeżuchą lub natką, koperkiem.
Jajka faktycznie mają śliczny kolor. Idealna dekoracja stołu!:P
OdpowiedzUsuńprezentują się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie przyciągają:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńMy też je podziwiałyśmy na blogach ale jakoś nie udało nam się ich zrobić w tym roku.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo atrakcyjnie!
OdpowiedzUsuńWspaniały kolor ! Wyglądają tak elegancko :)
OdpowiedzUsuńAż chce się spróbować:)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują!
OdpowiedzUsuń