środa, 27 lutego 2013

Pieczarki z rozmarynem i winem


Pieczarki można robić na wiele sposobów, ja ostatnio doprawiam je rozmarynem, skórką z cytryny i winem. Są aromatyczne i bardzo smaczne.



SKŁADNIKI:

opakowanie pieczarek 500 g
pół szklanki wina białego wytrawnego
ząbek czosnku
kilka gałązek rozmarynu
oliwa z oliwek 1-2 łyżki
sól i pieprz
otarta skórka z cytryny


  PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki oczyść, pokrój na cząstki. W moździerzu utrzyj na gładko rozmaryn z czosnkiem z łyżką oliwy z oliwek. Rozgrzej nieco oliwy w rondlu i wlej zawartość moździerza. Wrzuć pieczarki. Kiedy lekko się podsmażą dodaj sól i wino. Odparuj. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Dobrze komponuje się z rybą np. z solą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz