piątek, 1 marca 2013

Cytrynowy makaron z cukinią i orzeszkami pinii


Cytrynowy makaron z cukinią i orzeszkami pinii to propozycja z kuchni włoskiej. Prosto i aromatycznie. 


Składniki:

4 porcje makaronu spaghetti (100 -120 g na osobę)
4-5 łyżek oliwy z oliwek
 paczuszka orzeszków piniowych lub pistacji
pół łyżeczki chilli w płatkach
cukinia starta na dużych oczkach i odciśnięta
skórka otarta z połowy cytryny (kupiłam ekologiczną w Lidlu)
starty ser pecorino lub parmezan

Przygotowanie:

Ugotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i dodać orzeszki pinii lub posiekane pistacje, aby się lekko zarumieniły. Następnie dodać cukinię, doprawić solą. Mieszać i dusić kilka minut po chwili dodać skórkę z cytryny. Odcedzić ugotowany makaron i od razu wrzucić do cukini. Posypać chilli, wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać serem pecorino. 

5 komentarzy:

  1. Znakomity!
    A Twoje udoskonalenia bardzo mi odpowiadają.
    Z pewnością podniosły smak pasty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste , szybkie danie:) A jak pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie proste, a jaki piekny efekt:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pazur według mnie bardzo dobrze zrobił temu daniu. Pieknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń