wtorek, 28 kwietnia 2020

Łazanki z naleśników gryczanych z czerwoną kapustą

Przepis zero waste, czyli łazanki z pozostałych naleśników oraz z czerwonej kapusty... a do nich do popicia zakwas z buraków

SKŁADNIKI:

Ciasto gryczane:
200 g mąki gryczanej
2 szklanki wody
jajko 
sól do smaku

olej do smażenia

1/2 główki czerwonej kapusty pokrojonej w kostkę
cebula czerwona pokrojona w kostkę
3 liście laurowy
ziele angielskie
sól i pieprz do smaku
olej do przesmażenia

PRZYGOTOWANIE:

Z mąki, wody i szczypty soli zrobić ciasto. Smażyć cienkie naleśniki. Wystudzić. Powinny być zimne, wtedy lepiej się kroją.

Kapustę zalać wrzątkiem i pogotować kilka minut w niewielkiej ilości wody z liściem i zielem angielskim. Dosolić do smaku. (Można wsypać trochę bulionu w proszku lub zagotować w bulionie warzywnym). Przecedzić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę czerwoną pokrojoną w kostkę.  Dodać kapustę doprawić pieprzem i razem dusić kilka minut.

Naleśniki położyć jeden na drugim (ok. 3- 4 więcej trudniej się kroi) pokroić w paski, a paski w łazanki. Dodać do kapusty wymieszać i jeść od razu.


1 komentarz: