SKŁADNIKI
twaróg tłusty lub półtłusty - 1 kostka
3 łyżki pieczonej dyni hokkaido
mąka orkiszowa jasna - 1 szklanka + do podsypywania
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
cukier trzcinowy - 1 łyżka lub miód
orzechy drobno posiekane
olej lub masło
otarta skórka z pomarańczy
Twaróg i pieczoną dynię blenderujemy, dodajemy mąkę i cynamon. Wyrabiamy lekko ciasto ręką. Kiedy się prawie połączy dzielimy ciasto na 3 części.
Na posypaną mąką stolnicę wykładamy kawałki ciasta i formujemy wałeczki. Kroimy nożem na skośne kluski.
Wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową na rozgrzaną patelnię z olejem lub masłem i rumienimy. Pod koniec dodajemy szczyptę cynamonu i dodajemy orzechy aby się lekko podpiekły.Rozkładamy na talerze, polewamy miodem, posypujemy skórka z pomarańczy i dodajemy świeże zioła.
Uwielbiam leniwe, ale podaję je na wytrawnie, z cebulką :)
OdpowiedzUsuńAleż musiały bosko smakować :-)
OdpowiedzUsuń