SKŁADNIKI:
woda 2 litry
3 spore ziemniaki
żur własny kiszony lub dobry sklepowy 1 szklanka
boczek wędzony 100g
3 spore ziemniaki
żur własny kiszony lub dobry sklepowy 1 szklanka
boczek wędzony 100g
kiełbasa 300 g
plaster słoniny na skwarki
cebula
czosnek 1-2 ząbki
liście laurowe 2 sztuki
ziele angielskie kilka
sól, pieprz do smaku
śmietana
PRZYGOTOWANIE :
cebula
czosnek 1-2 ząbki
liście laurowe 2 sztuki
ziele angielskie kilka
sól, pieprz do smaku
śmietana
PRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, dodać przyprawy i zgotować do miękkości 15 minut. W międzyczasie wysmażyć pokrojone w kostkę kiełbasę, cebulę, boczek i słoninę. Dodać do gotujących się ziemniaków. Miękkie ziemniaki zalać żurem, doprawić śmietaną.
Dawno nie jadłam zalewajki ❣
OdpowiedzUsuńU mnie jeszcze grzyby suszone lądują w garnku :)
OdpowiedzUsuńBabcia oczywiście dodawała grzybek, ale to wtedy to była - Zalewajka na grzybku.
UsuńBabcine rarytasy zawsze najlepsze...
OdpowiedzUsuńto jedna z moich ulubionych zup
OdpowiedzUsuń