środa, 16 października 2019

Risotto z dynią i z parmezanem

Risotto robi szybko. Potrzeba zaledwie 20 minut. To z dynią jest niesamowicie smaczne.  Smak słodki z dyni przeplata się ze słonym. To dzięki tartemu parmezanowi. Świeżości dodaje mu skórka z cytryny.

SKŁADNIKI:

szklanka ryżu arborio
czosnek 1 ząbek
cebula biała
skórka z cytryny
oliwa z oliwek
100 ml białego wina
600 ml bulionu warzywnego
dynia Hokkaido 1/4 szt.
kilka nitek szafranu (opcjonalnie)
parmezan tarty
natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy dodać dynię i podsmażyć, dodać cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodać ryż, wlać wino i dodać kilka nitek szafranu. Zamieszać. Wlać bulion i gotować na małym ogniu do miękkości ryżu. Pod koniec dodać skórkę cytrynową.  Wyłożyć na talerze, posypać parmezanem i natką.

3 komentarze: