SKŁADNIKI:
szklanka ryżu arborio
czosnek 1 ząbek
cebula biała
skórka z cytryny
oliwa z oliwek
100 ml białego wina
600 ml bulionu warzywnego
dynia Hokkaido 1/4 szt.
kilka nitek szafranu (opcjonalnie)
parmezan tarty
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy dodać dynię i podsmażyć, dodać cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodać ryż, wlać wino i dodać kilka nitek szafranu. Zamieszać. Wlać bulion i gotować na małym ogniu do miękkości ryżu. Pod koniec dodać skórkę cytrynową. Wyłożyć na talerze, posypać parmezanem i natką.
przepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ! Coś czuje, że danie na pewno się u mnie pojawi :)
OdpowiedzUsuńIdealne danie na smutne, jesienne popołudnie :)
OdpowiedzUsuń