piątek, 19 kwietnia 2019

Mazurek wielkanocny z białą czekoladą


Wesołych i radosnych Świąt Wielkanocnych !



500 gram mąki orkiszowe
kostka masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
kilka sztuk orzeszków piniowych

biała czekolada
1/2 łyżeczki szafranu
100 ml śmietanki kremówki
skórka z cytryny

 Masło posiekaj z mąką, cukrem pudrem i proszkiem dopieczenia. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Rozwałkuj spód na mazurek. Boki możesz udekorować wycinając foremką ciasteczka lub zrobić ramkę.Należy je "przykleić" na białko, a żółtko wykorzystamy do posmarowania wierzchu kwiatków lub ramki. Spód mazurka nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok 20 minut 1 80 stopniach.

Po wypieczeniu spód studzimy.

Śmietankę umieszczamy w naczyniu i dodajemy szafran. Moczymy aż puści kolor. Następnie podgrzewamy i kiedy będzie gorąca, zdejmujemy z płyty i  dodajemy tabliczkę białej czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Całość przelewamy na mazurek, studzimy.

5 komentarzy:

  1. Cudowny mazurek.
    Radosnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko , jaki zjawiskowy , najpiękniejszy mazurek

    OdpowiedzUsuń
  3. cudownie wygląda!!!! Radosnych i smacznych świąt!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna czekolada jest na stałe wpisana we mnie. Wybrałem manufakturaczekolady.pl i teraz tylko ich czekolada jest częścią mnie!

    OdpowiedzUsuń