Stokrotki zdobią trawniki, ale mogą także zdobić nasze posiłki.
Stokrotka ma właściwości lecznicze i dba o urodę.
Wspiera pracę wątroby, napar z kwiatków usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Oczyszcza krew z kwasu moczanowego. Osoby z dną moczanową powinny się bliżej zaprzyjaźnić z tą roślinką.
Racuszki przygotowane z mąki bananowej, quinoa i pełnoziarnistej ryżowej oraz sorgo.
Są niesamowicie aromatyczne. Dzięki mące bananowej i mleka kokosowego w proszku mają egzotyczny smak.
Najpierw smażymy placuszki
po pół szklanki mąki:
bananowej,
quinoa,
pełnoziarnistej mąki ryżowej
sorgo (opcjonalnie)
szklanka wody ( lub więcej jeśli ciasto będzie za gęste)
2 łyżki mleka w proszku kokosowego ( mleko kokosowe w proszku)
dojrzały banan
aromat waniliowy ok 1 łyżeczki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy na jednolitą konsystencję.
Na średnio rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta np. dużą łyżką. Możemy smażyć bez dodatku oleju lub w niewielkiej jego ilości.
Lemon curd:
sok z jednej cytryny,
aromat cytrynowy około 1/2 łyżeczki,
jajko + żółtko,
50 g cukru trzcinowego lub ok. 30 gram ksylitolu,
skórka z cytryny,
50 g masła pokrojonego w kostkę lub oleju kokosowego z lodówki
Przygotowanie:
Sok z cytryny, skórkę i aromat cytrynowy umieszczamy w garnku. Dodajemy jajko i żółtko. Całość mieszamy trzepaczką i zaczynamy podgrzewać na średnim ogniu. Cały czas mieszamy, a kiedy zrobi się konsystencji budyniu dokładamy posiekane w kostkę masło lub olej kokosowy i mieszamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i podajemy do racuszków.
Słoneczne i bardzo pyszne!
OdpowiedzUsuńGdzie kupujesz te mąki? podaj adres? Placuszki wyglądają obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńMąki kupuję w ekologicznym najbliższym sklepie, ale można też kupić je przez internet:)
UsuńTo byłoby dla nas jedno z lepszych śniadań <3
OdpowiedzUsuń