sobota, 13 listopada 2021

Sałatka z rukoli, sera camembert i oleju z pestek dyni

 

Uwielbiam olej z pestek dyni. Świetnie komponuje się z rukolą i serem pleśniowym. Nadaje sałatce aksamitno-orzechowego posmaku. Uważajcie jednak przed zakupem ponieważ niektórzy producenci sprzedają zjełczałe. Najlepiej smakuje mi taki z pękatej butelki z uchem. Zobaczcie go na pewno na półkach z olejami.
Do kolejnej na pewno dodam awokado i może orzechy włoskie. 

2 porcje:

rukola - 4 garści

1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielony + woda z zalewy (trochę)

ser pleśniowy camembert lub z zieloną pleśnią - 1 szt.

oliwki czarne - 10-12 szt.

2 łyżki pestek dyni podprażonych 

olej z pestek dyni po 1 łyżce

Przygotowanie:

Rukolę rozkładamy na talerzach. Układamy na wierzchu pokrojony ser. Dodajemy oliwki i zielony pieprz. Dobrze dodać też po łyżeczce zalewy z marynaty zielonego pieprzu. Polewamy olejem z pestek dyni.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz