Domowy makaron z burakiem – piękny kolor i jeszcze lepszy smak!
Świetnie komponuje się z masłem szałwiowym, pesto czy lekkim sosem serowym.
Burak nadaje ciastu delikatnej słodyczy i cudownej barwy a przede wszystkim ma więcej wartości odżywczych.
Składniki:
250 g mąki pszennej typu 00, semoliny lub orkiszowej + do podsypywania
4 miarki sproszkowanego buraka lub 1 mały burak, upieczony i zmiksowany na puree (ok. 70–80 g)
3/4 szklanki wody
szczypta soli
Przygotowanie:
Z mąki usyp kopczyk, dodaj puree z buraka lun 4 miarki sproszkowanego buraka i sól.
Wyrabiaj ciasto ok. 8–10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Owiń w folię i odstaw na 30 minut do odpoczynku.
Rozwałkuj cienko ciasto podsypując mąką i pokrój na ulubiony kształt makaronu (np. kokardki, tagliatelle lub ravioli). Jeśli robisz kokardki to radełkiem lub nożem pokrój ciasto wzdłóż na paski o szerokości 3 cm każdy. Następnie każdy pasek przetnij na 4 cm. Tak aby uzyskać prostokąt 3cm x 4cm. Każdy prostokąt ściśnij delikatnie po środku twarząc kokardkę.
Gotuj w osolonym wrzątku 2–3 minuty – świeży makaron gotuje się błyskawicznie.
Wspaniały domowy makaron. Uwielbiam wszystko co buraczkowe 🥰
OdpowiedzUsuń