piątek, 29 sierpnia 2025

Makaron kokardki z burakiem

Domowy makaron z burakiem – piękny kolor i jeszcze lepszy smak!

Świetnie komponuje się z masłem szałwiowym, pesto czy lekkim sosem serowym.

Burak nadaje ciastu delikatnej słodyczy i cudownej barwy a przede wszystkim ma więcej wartości odżywczych.


Składniki:

250 g mąki pszennej typu 00, semoliny lub orkiszowej  + do podsypywania

4 miarki sproszkowanego buraka lub 1 mały burak, upieczony i zmiksowany na puree (ok. 70–80 g)

3/4 szklanki wody

szczypta soli


Przygotowanie:


Z mąki usyp kopczyk, dodaj puree z buraka lun 4 miarki sproszkowanego buraka i sól.

Wyrabiaj ciasto ok. 8–10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

Owiń w folię i odstaw na 30 minut do odpoczynku.

















Rozwałkuj cienko ciasto podsypując mąką i pokrój na ulubiony kształt makaronu (np. kokardki, tagliatelle lub ravioli). Jeśli robisz kokardki to radełkiem lub nożem pokrój ciasto wzdłóż na paski o szerokości 3 cm każdy. Następnie każdy pasek przetnij na 4 cm. Tak aby uzyskać prostokąt 3cm x 4cm. Każdy prostokąt ściśnij delikatnie po środku twarząc kokardkę. 


Gotuj w osolonym wrzątku 2–3 minuty – świeży makaron gotuje się błyskawicznie.



1 komentarz: