500 ml mleczka kokosowego (kupuję Real Thai -uważam, że najlepsze)
1 1/2 łyżki ksylitolu (lub 2 łyżki cukru pudru)
6 łyżeczek żelatyny lub odpowiedniej ilości agar-agar (3,5 g - dokładnie przeczytaj na opakowaniu ile producent zaleca na 500 ml płynu)
PRZYGOTOWANIE:
Mleczko kokosowe zagotować z ksylitolem, zestawić z ognia wsypać żelatynę i dobrze rozmieszać. Przykryć pokrywką aż do wystygnięcia. Kiedy zaczną lekko żelować przelać do naczynek i wstawić do lodówki do stężenia.
Jeśli robisz z agar agar od razu wsyp go do mleczka kokosowego z cukrem. Zagotuj ciągle mieszając, przelej do naczynek. Tężeje znacznie szybciej od żelatyny.
Mój ulubiony deser, choć kokosowej chyba nigdy nie jadłam. Świetny pomysł na lekki deser i jak pięknie zaprezentowany! Przepięknie! :)
OdpowiedzUsuń