Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste, aromatyczne wręcz orzeźwiające. Można go upiec z owocami lub bez nich. Bardzo proste. Wychodzi za każdym razem.
Składniki:
220 g mielonych migdałów
100 g miękkiego masła lub
stałego oleju kokosowego
4 jaja
125 g cukru trzcinowego ( może być ksylitol/ erytrytol)
1 torebka cukru waniliowego
skórka z jednej cytryny
ekologicznej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą być w
temperaturze pokojowej.
Jaja oddzielić od żółtek. Białka
ubić na sztywno. Masło pokroić w kostkę, dodać cukier i skórkę i utrzeć na
puch. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać 5 minut. Następnie dodać mąkę
z migdałów, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem. Kiedy składniki
się połączą za pomocą łopatki wmieszać ręcznie pianę z białek dodając ją do
masy partiami.
Formę wyłożyć papierem i
wysmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto i wyrównać. Układać połówki moreli. Piec
w piekarniku 45 minut w 180 st. C - dla ciasta bez owoców i ok 60 minut z owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz