Mają tam pyszne suszone i kandyzowane owoce:
https://www.bee.pl/9238-suszone-i-kandyzowane
Ale nie tylko. Z zakupionych tam produktów przygotowałam aromatyczny pudding - deser.
SKŁADNIKI:
Na 4 osoby:
szklanka suchej kaszy jaglanej
2,5 szklanki mleka migdałowego
szczypta soli
anyż gwiazdkowy
skórka ze sparzonej otartej pomarańczy
4 daktyle
2 goździki
łyżeczka startego imbiru
100 g gorzkiej 74 % czekolady
łyżka miodu z akacji
2 łyżki masła orzechowego
łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
kilka pokruszonych migdałów
PRZYGOTOWANIE:
W garnku zagotować mleko migdałowe z anyżem, daktylami goździkami i skórką z otartej pomarańczy. Wsypać sparzoną wrzątkiem kaszę jaglaną i gotować około 15 - 20 minut. Jeśli będzie "za gęsto" dolać około 50 ml mleka migdałowego. Kiedy się ugotuje należy wyjąć przyprawy a część kaszy ok. 1/3 garnka przełożyć do innego naczynia i dodać masło orzechowe oraz miód z akacji. Zblendować. Odstawić.
Do pozostałej części kaszy dodać pokruszoną gorzką czekoladę, poczekać chwilę aż się zacznie rozpuszczać, dodać starty imbir. Zblendować na gładko. Przełożyć do pucharków. Na wierzch przelać masę z masłem orzechowym. Posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy i kruszonymi migdałami.
Jaki cudowny... pomyślałam o Świetach...
OdpowiedzUsuńTak <3 takie świąteczne smaki
UsuńWspaniałe połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńWow, ale bosko wygląda! Aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie:)
OdpowiedzUsuńMi również zapachniało świętami jak zobaczyłam ten deser :)
OdpowiedzUsuńTaki prosty deser a wygląda jak z najlepszej restauracji <3
OdpowiedzUsuńDesery z kaszą jaglaną to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń