To prawdopodobnie najlepsza surówka z marchewki jaką zrobiłam. Można do niej dodać morele, brzoskwinie, mango, rodzynki czy kiszoną cytrynę. Jeśli lubicie cebulę to dodajcie czerwoną drobno pokrojoną w kosteczkę. Świetnym dodatkiem będą też kiszone cytryny. Zimą zamiast porzeczek można dodać rodzynki.
Składniki:
marchw surowa starta - 4 szklanki
czerwona porzeczka - 1/2 szklanki
świeża mięta kilka listków
morele 2 sztuki lub brzoskwinia, nekratynka
czerwona porzeczka lub biała - 1/2 szklanki
świeża mięta kilka listków
sumak ( opjonalnie ) - 2 szczypty
cytryna - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
miód - 1-2 łyżeczka
cynamon mielony - 1 szczypta
kolendra w ziarnach młotkowana - 1 szczypta
kmin rzymski - 1 szczypta
sumak ( opjonalnie ) - 2 szczypty
cytryna - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
miód - 1-2 łyżeczka
cynamon mielony - 1 szczypta
kolendra w ziarnach młotkowana - 1 szczypta
kmin rzymski - 1 szczypta
sól -1/3 łyżeczki
Przygotowanie:
Oczyszczoną marchew ścieramy na dużych oczkach. Morele mogą też być suszone) kroimy w kostkę. Do utartej marchewki dodajemy morele, porzeczkę i miętę oraz pozostałe przyprawy. Przygotowujemy sos mieszając oliwę, sok z połówki cytryny, miód oraz 1/3 łyżczki soli. Polewamy i mieszamy.
Świetny pomysł. Pojawi się u nas, jeśli pozwolisz, w najbliższym czasie. :))
OdpowiedzUsuń