środa, 13 lipca 2022

Surówka z marchewki z porzeczkami i morelami

 

To prawdopodobnie najlepsza surówka z marchewki jaką zrobiłam. Można do niej dodać morele, brzoskwinie, mango, rodzynki czy kiszoną cytrynę. Jeśli lubicie cebulę to dodajcie czerwoną drobno pokrojoną w kosteczkę. Świetnym dodatkiem będą też kiszone cytryny. Zimą zamiast porzeczek można dodać rodzynki.


Składniki:

marchw surowa starta - 4 szklanki

czerwona porzeczka - 1/2 szklanki

świeża mięta kilka listków

morele 2 sztuki lub brzoskwinia, nekratynka

czerwona porzeczka lub biała - 1/2 szklanki

świeża mięta kilka listków

sumak ( opjonalnie ) - 2 szczypty

cytryna - 1 szt.

oliwa z oliwek - 2-3 łyżki

miód - 1-2 łyżeczka

cynamon mielony - 1 szczypta

kolendra w ziarnach młotkowana - 1 szczypta

kmin rzymski - 1 szczypta

sumak ( opjonalnie ) - 2 szczypty

cytryna - 1 szt.

oliwa z oliwek - 2-3 łyżki

miód - 1-2 łyżeczka

cynamon mielony - 1 szczypta

kolendra w ziarnach młotkowana - 1 szczypta

kmin rzymski - 1 szczypta

sól -1/3 łyżeczki


Przygotowanie:

Oczyszczoną marchew ścieramy na dużych oczkach. Morele  mogą też być suszone) kroimy w kostkę. Do utartej marchewki dodajemy morele, porzeczkę i miętę oraz pozostałe przyprawy. Przygotowujemy sos mieszając oliwę, sok z połówki cytryny, miód oraz 1/3 łyżczki soli. Polewamy i mieszamy.

1 komentarz:

  1. Świetny pomysł. Pojawi się u nas, jeśli pozwolisz, w najbliższym czasie. :))

    OdpowiedzUsuń