poniedziałek, 26 grudnia 2022

Kapusta z grzybami i łazankami

Kapusta kiszona z grzybami i łazankami

Składniki:

700 g kiszonej kapusty

40 g suszonych grzybów

2 cebule

liść laurowy

ziele angielskie kilka

pieprz całe ziarenka kilka 

olej

dużo pieprzu

Łazanki kupione lub domowe:

300 g mąki 

2 jajka

1/2 łyżeczka soli

trochę zimnej wody


Przygotowanie:

Namoczyć grzyby w zimnej wodzie. Miękkie obgotować kilka minut w niewielkiej ilości wody. Przed przystąpieniem kapusty sprawdzić czy nie jest za kwaśna. Jeśli jest to przepłukać na durszlaku w zimnej wodzie,  i odcisnąć ( kapustę jeśli ma długie pasma można posiekać). Cebulę pokroić w piórka i zeszklić z przyprawami na patelni, dodać posiekane i obgotowane  grzyby (wodę z gotowania grzybów zostawić). Dodać posiekaną ( jeśli trzeba) kiszoną kapustę. Wlać wodę z gotowania grzybów.  Wymieszać i wstawić do piekarnika na godzinę lub gotować ok. godziny do miękkości kapusty. Ugotować łazanki. Odcedzić i dodać do kapusty. Wymieszać

Łazanki: Z podanych składników zagnieć makaron.  Ciasto rozwałkować na cienki placek, posypać mąką i daj przeschnąć ciastu ok. 30-60 minut. Następnie ciasto pokroić na 6 cm pasy. Ułożyć na sobie trzy pasy, które pokroić na cieńsze paski (2 cm) a te już w kwadraciki tzw. łazanki.

Można ugotować też gotowe kupne łazanki. Jeśli kapusta będzie za kwaśna można dodać rozgotowanego ziemniaka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz