Składniki:
700 g kiszonej kapusty
40 g suszonych grzybów
2 cebule
liść laurowy
ziele angielskie kilka
pieprz całe ziarenka kilka
olej
dużo pieprzu
Łazanki kupione lub domowe:
300 g mąki
2 jajka
1/2 łyżeczka soli
trochę zimnej wody
Przygotowanie:
Namoczyć grzyby w zimnej wodzie. Miękkie obgotować kilka minut w niewielkiej ilości wody. Przed przystąpieniem kapusty sprawdzić czy nie jest za kwaśna. Jeśli jest to przepłukać na durszlaku w zimnej wodzie, i odcisnąć ( kapustę jeśli ma długie pasma można posiekać). Cebulę pokroić w piórka i zeszklić z przyprawami na patelni, dodać posiekane i obgotowane grzyby (wodę z gotowania grzybów zostawić). Dodać posiekaną ( jeśli trzeba) kiszoną kapustę. Wlać wodę z gotowania grzybów. Wymieszać i wstawić do piekarnika na godzinę lub gotować ok. godziny do miękkości kapusty. Ugotować łazanki. Odcedzić i dodać do kapusty. Wymieszać
Łazanki: Z podanych składników zagnieć makaron. Ciasto rozwałkować na cienki placek, posypać mąką i daj przeschnąć ciastu ok. 30-60 minut. Następnie ciasto pokroić na 6 cm pasy. Ułożyć na sobie trzy pasy, które pokroić na cieńsze paski (2 cm) a te już w kwadraciki tzw. łazanki.
Można ugotować też gotowe kupne łazanki. Jeśli kapusta będzie za kwaśna można dodać rozgotowanego ziemniaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz