czwartek, 22 grudnia 2022

Piernik z otrębami z polewą

To wyjątkowo smaczny piernik wzbogacony cennym błonnkiem w postaci otrąb.
Wszystkie składniki powinny mieć tempetarutę pokojową. 

Ciasto:

200 g miodu

1 duża łyżka melasy (opcjonalnie)

150 ml oleju

4 jaja

100 g ciemnego cukru trzcinowego nierafinowany (dałam muscovado)

2 łyżki kakao

2 łyżki przyprawy do piernika

500 g mąki (orkiszowa)

100 - 150 g otrąb ( u mnie owsiane) mogą być pszenne

2 łyżeczki sody

100 ml mleka 

1 słoik powideł śliwkowych

Lśniąca polewa:

3 pełne łyżki kakao

1/3 szklanki cukru pudru ( u mnie trzcinowy)

1/2 szklanka mleka

1 łyżeczka żelatyny lub 2 listki żelatyny 

Przygotowanie:

Miód rozpuścić z melasą i cukrem. Mąkę, kakao i sodę przesiać wsypać do miski wraz z otrębami ( ich nie przesiewamy), lekko przestudzony płynny miód razem z melasą i cukrem  wlać do misy z mąką, dodać olej, mleko, wbić jaja wymieszać.  Wymieszać krótko trzepaczką na jednolite ciasto. Gdyby było za tępe dolać jeszcze ok.50 ml mleka ( moim zdaniem mąka orkiszowa więcej wchłania płynu dlatego ja dolałam trochę mleka). Ciasto powinno mieć lejącą ale nie płynną  konsystencję. Przelać do formy keksowej wyłożonej papierem i wyrównać łopatką wierzch. Piec w 180 stopniach C przez 45 -50 minut. 

Sprawdzić patyczkiem czy jest wypieczone. 

Po wystudzeniu można ściąć górę i boki do prostokątnej formy. Przekroić na 3 części i przełożyć powidłami. Wierzch polać polewą. Mój piernik udekorowałam śliwką i pyłkiem kwiatowym.

Przygotować polewę.

Trzy pełne łyżki kakao wraz z cukrem pudrem wymieszać wraz 3/4 ilością mleka. Wymieszać. Żelatynę zalać 1-2 łyżkami pozostałego zimnego mleka i poczekać aż napęcznieje. Zagotować kakao z cukrem i mlekiem na średnim a nawet małym ogniu cały czas mieszając aby się nie przypaliło. Do parującej polewy dodać żelatynę i wymieszać. Chłodną i przestudzoną polać ciasto i dużym nożem lub łyżką wyrównać równomiernie. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz