SKŁADNIKI
Na dwie porcje :
płatki owsiane - 3/4 szklanki
płatki quinoa - 1 łyżka
miód/ syrop klonowy - 2 - 3 łyżki
gruszka - 1 szt.
orzechy - 1 garść
cynamon - 1/2 łyżeczki
anyż gwiazdkowy - 1 szt.
pistacje, płatki migdałowe, mielony len
PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane lekko podprażyć w garnku wlać wodę ok 2 cm ponad płatki i zagotować. Zamieszać. Po 2 minutach dodać łyżkę płatków quinoa i gotować jeszcze 3-5 minut w razie potrzeby dolać gorącej wody. Na patelni rozgrzać mód w cynamonem i anyżem. Kiedy będzie płynny dodać gruszkę pociętą w plastry i dusić z obu stron po 2 minuty. Do naczyń przełożyć owsiankę, na wierzch położyć gruszkę i posypać np. mielonym lnem, pistacjami, płatkami migdałów, makiem.
Całość polać sosem miodowym, w którym dusiły się gruszki.
owsiankę jemy z moim maluchem co drugi dzień, ale nie w takiej wypasionej wersji ;)
OdpowiedzUsuńWidzę, że ma perfekcyjną konsystencję! Cudowna :)
OdpowiedzUsuńRano rozgrzać się taką owsianką to byłoby to :D
OdpowiedzUsuń