Olej z awokado to źródło witaminy A, E, witamin z grupy B oraz luteiny korzystnej dla zdrowia wzroku. Można wykorzystać go kulinarnie ale także do masażu twarzy.
Sałatkę można przygotować przez cały rok, ponieważ użyte składniki są dostępne o każdej porze roku. To znakomity lunch, obiad lub kolacja.
Sałatka:
garść pomidorków koktajlowych lub jeden duży czerwony,
garść rukoli
słoiczek tuńczyka w oliwie
ogórek zielony- kawałek
awokado
1/2 czerwone cebuli
bazylia
nasiona słonecznika
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju z awokado
PRZYGOTOWANIE:
Awokado, ogórka pociąć w dość dużą kostkę. Cebulę pociąć w mała kostkę. Na dnie miski rozłożyć rukolę, dodać pozostałe składniki i skropić sokiem z cytryny, polać olejem z awokado, posypać ziarnami słonecznika i wymieszać.
mniaaaaaam... :)
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam sałatki z tuńczykiem
OdpowiedzUsuń