Kaszotto z pieczarkami
Składniki:
1 i 1/2 szklanki kaszy pęczak
1 cebula
1/2 szklanki białego wina
około 1 litra bulionu warzywnego
pieprz
kilka pieczarek
tarte pecorino lub parmezan ( 2 łyżki stołowe na porcję)
świeże listki majeranku
Przygotowanie:
1. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki.
2. Zeszklić cebulę na łyżce masła, dodać opłukany pęczak i wino.
3. Wymieszać i za kilka chwilę dolać bulion. Najpierw 0,5 litra, potem w miarę pęcznienia pęczaku:) dolewać pozostałą część.
4. Po około 20-30 minutach dodać ser pecorino. Całość posypać świeżym majerankiem. Wymieszać.
Podawaj z sałatką ze smażonego bakłażana.
Przepadam za risottem i kaszą pęczak, więc prędzej czy później zrobię takie danie:) Pycha!
OdpowiedzUsuńpierwszy raz w życiu widzę nazwę "kaszotto" i przyznam, że mnie też się nie podoba
OdpowiedzUsuńKaszotto zdecydowanie niefajna nazwa ale danie bardzo fajne, które też często robię. We Włoszech nazywają je orzotto (orzo - jęczmień) co brzmi znacznie lepiej. Raczej bym nie tłumaczyła na polski, tak jak się nie tłumaczy risotto - ryżotto brrr.... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń