środa, 4 lipca 2018

Zdrowe brownie z mąki kasztanowej z orzechami

Mąka kasztanowa jest coraz bardziej u nas popularna i dostępna.  Zawiera mnóstwo witamin i minerałów ( żelazo, potas, miedź, magnez, fosfor), jest bezglutenowa. Bogata w błonnik i spore ilości białka, za to ma mniej tłuszczu niż inne mąki z orzechów. Świetnie nadaje sie do ciast.

SKŁADNIKI:

300 g mąki kasztanowej Bio Planet
150 g masła
150 g czekolady gorzkiej
4 łyżki mielonych orzechów laskowych
 2 łyżki kakao
100 g cukru kokosowego
3 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Mąkę kasztanową przesiać, dodać wszystkie suche składniki, wbić jaja, wlać masło z rozpuszczoną czekoladą.
Wymieszać na gładką masę i przelać do tortownicy. Piec w 190 stopniach przez 20 minut.

Podawać z lodami lub z owcami.




5 komentarzy:

  1. Cudowne!
    Muszę je upiec - uwielbiam mąkę kasztanową.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy jej lekko słodki smak i często robimy z niej brownie czy placuszki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo jestem ciekawa smaku. Nie korzystałam z tej mąki. Jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nic nie jadłam z tej mąki :) Muszę kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe brownie. Muszę spróbować upiec z mąką kasztanową :)

    OdpowiedzUsuń