czwartek, 5 lipca 2018

Pudding z tapioką na mleku migdałowym

Lekkostrawna tapioka na mleku migdałowym.

Mleko migdałowe przygotowuję sama. Garść migdałów zalewam 2 szklankami przegotowanej i zimnej wody. Odstawiam na całą noc. Rano miksuję i przecedzam przez gęste sitko.

SKŁADNIKI:

500 ml mleka migdałowego
80 gramów tapioki
szczypta soli
łyżka ksylitolu

PRZYGOTOWANIE:

Do napoju migdałowego wsypuję tapiokę ( producent na opakowaniu zaleca namaczanie tapioki 45 minut, ale ja skracam ten czas do 30 minut i to wystarczy). Następnie zagotowuję i zmniejszam temperaturę gotowania. Gotuję 20 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaję także szczyptę soli i ksylitol.
Przelewam do naczyń (4 porcje). Studzę i dodaję owoce.

5 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam tapioki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam jeszcze mleka migdałowego, choć wiem ze jest proste w przygotowaniu. Poza tym na pewno jest zdrowsze i tańsze niż kupne. Tapioke lubię i stosuję. Bardzo chętnie wykorzystam Twój pomysł. 🌷🌹🌻

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze robimy na mleku kokosowym ale następnym razem spróbujemy na migdałowym :)

    OdpowiedzUsuń