Mleko migdałowe przygotowuję sama. Garść migdałów zalewam 2 szklankami przegotowanej i zimnej wody. Odstawiam na całą noc. Rano miksuję i przecedzam przez gęste sitko.
SKŁADNIKI:
500 ml mleka migdałowego
80 gramów tapioki
szczypta soli
łyżka ksylitolu
500 ml mleka migdałowego
80 gramów tapioki
szczypta soli
łyżka ksylitolu
PRZYGOTOWANIE:
Do napoju migdałowego wsypuję tapiokę ( producent na opakowaniu zaleca namaczanie tapioki 45 minut, ale ja skracam ten czas do 30 minut i to wystarczy). Następnie zagotowuję i zmniejszam temperaturę gotowania. Gotuję 20 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaję także szczyptę soli i ksylitol.
Przelewam do naczyń (4 porcje). Studzę i dodaję owoce.
Do napoju migdałowego wsypuję tapiokę ( producent na opakowaniu zaleca namaczanie tapioki 45 minut, ale ja skracam ten czas do 30 minut i to wystarczy). Następnie zagotowuję i zmniejszam temperaturę gotowania. Gotuję 20 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaję także szczyptę soli i ksylitol.
Przelewam do naczyń (4 porcje). Studzę i dodaję owoce.
Nigdy nie jadłam tapioki :)
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe☺
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny!!
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze mleka migdałowego, choć wiem ze jest proste w przygotowaniu. Poza tym na pewno jest zdrowsze i tańsze niż kupne. Tapioke lubię i stosuję. Bardzo chętnie wykorzystam Twój pomysł. 🌷🌹🌻
OdpowiedzUsuńZawsze robimy na mleku kokosowym ale następnym razem spróbujemy na migdałowym :)
OdpowiedzUsuń