środa, 3 kwietnia 2019

Makowe pierogi orkiszowe z ruskim farszem






Ciasto na pierogi

1/2 kg mąki orkiszowej jasnej ( fajnie też dodać mąki razowej orkiszowej) 

2 łyżeczki maku

1 jajo

szczypta soli

3/4 szklanki gorącej wody ( tyle ile zabierze mąka)

Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek, wbijamy jajko i szczyptę soli. Zaczynamy zagniatać mąkę w jajkiem, następnie wlewamy dość wolno wodę i drugą ręką zagniatamy w ciasto. Po wyrobieniu wkładamy do lodówki na 30 minut. 








Farsz:

300 gram utłuczonych ziemniaków

300 gram sera ( u mnie twarożek owczy i kozi w równych proporcjach)

cebula

sól 

pieprz

1 łyżeczka mielonego kminku


Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka, nakładamy farsz, zlepiamy brzegi i gotujemy w osolonym wrzątku do 3 minut po wypłynięciu.  Gorące polewamy oliwą.

3 komentarze: