środa, 11 grudnia 2019

Korzenne ciasto z jabłkami

Do przygotowania ciasta potrzebna jest tortownica 20 cm. wyłożona papierem do pieczenia i posmarowana tłuszczem. Piekarnik nastawiony na 180˚ C.

Składniki:

4 jaja
1/2 szklanki miodu/ ksylitolu
1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej bezglutenowej/pszennej
100 ml oleju rzepakowego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu

2 jabłka
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka konfitury z moreli lub pomarańczowej

Przygotowanie:

Jabłka obrać pokroić w ósemki i wymieszać z przyprawą do piernika. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można posypać cukrem trzcinowym.

Jaja ubić z miodem. Przesiać mąkę z proszkiem, cynamonem  i kakao. Dodawać do ubitych jaj. Na koniec wlać olej i wymieszać na jednolite ciasto.

Wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na wierzch ciasta ułożyć wcześniej przygotowane jabłka.


Piec do 50 minut.
Po upieczeniu jabłka posmarować ropuszczoną w garnuszku gorącą konfiturą morelową. Można użyć pomarańczowej lub posypać cukrem pudrem.


1 komentarz: