środa, 11 grudnia 2019

Korzenne ciasto z jabłkami

Tortownica 20 cm. wyłożona papierem i posmarowana tłuszczem. Piekarnik nastawiony na 180˚ C.

Składniki:

4 jaja
1/2 szklanki miodu/ ksylitolu
1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej bezglutenowej
100 ml oleju rzepakowego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu

2 jabłka
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka konfitury z moreli

Jabłka obrać pokroić w ósemki i wymieszać z przyprawą do piernika. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można posypać cukrem trzcinowym.

Jaja ubić z miodem. Przesiać mąkę z proszkiem, cynamonem  i kakao. Dodawać do ubitych jaj. Na koniec wlać olej i wymieszać na jednolite ciasto.

Wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na wierzch ciasta ułożyć wcześniej przygotowane jabłka.


Piec do 50 minut.
Po upieczeniu jabłka posmarować konfiturą morelową. Można użyć pomarańczowej lub posypać cukrem pudrem.


1 komentarz: