wtorek, 16 lipca 2013

Zupa pomidorowa z pomarańczowych pomidorów


Pomarańczowe pomidory mają kilkakrotnie więcej likopenu (tu znajdziesz mój artykuł o likopenie: https://gotujwstylueko.pl/artykuly/eko-produkty/pomidor-swiezy-czy-ugotowany niż czerwone. Warunkiem jest odpowiednia temperatura przygotowania dania. Nie może być za wysoka ani niska. Najlepiej jest je upie 1 135-140 stopniach. Powyżej 175 stopni C likopen ginie. 

Czas potrzeby na wykonanie zupy: ok 30 minut. 

Składniki:

1 kg pomarańczowych pomidorów
1 duża biała cebula
3 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu
bazylia
oliwa z oliwek
1/2 awokado
pieprz do smaku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 szklanki mleczka kokosowego

Umyć pomidory. Pokroić na cząstki. Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić pomidory, pokrojoną cebulę i czosnek. Dusić razem z odrobiną soli. Wstawić do piekarnika na 135 stopni C na 15 minut. Pomidory puszczą bardzo dużo soku wiec nie potrzebne będą wielkie ilości bulionu. Teraz wlej bulion i gotuj ok. 5 minut. Dodaj awokado i zmiksuj( przetrzyj przez sito, jeśli chcesz pozbyć się skórek oraz pestek). Dodaj bazylię. Zupę jadłam z grzankami z razowej bagietki.


13 komentarzy:

  1. Taka pomidorowa to coś dla mnie. :)
    Polecam Ci zrobienie pomidorowej z pieczonych pomidorów. Na pewno nie pożałujesz, bo smak jest obłędny. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidorowa o takiej pięknej pomarańczowej barwie ... pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hm w takiej formie jeszcze nie jadłam pomidorowej - dziwne! muszę nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, a ja żółtych pomidorków jeszcze nie miałam przyjemności jeść. Pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co za kolor! Pyszna musiała być!

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszna zupka i bardzo apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam żółte pomidory, wymiatają smakiem. Są o wiele lepsze od czerwonych. Kremik jak malowany i pięknie podany :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam zółte pomidory, są pyszne! ale w zupie nie próbowałam, hmm:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda świetnie! dobry pomysł na szybką zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pięknie wygląda :) ale nie spotkałam jeszcze zółtych pomidorów:(

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolor jest obłędny! Wyglądają cudnie. Tak sobie myślę, że fajnie też może wyglądać zupka z fioletowych pomidorów- takie miała moja babcia na działce :)

    OdpowiedzUsuń
  12. piękna, boska, koniecznie do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń