Dla tych co lubią chrupać ... Niewiele trzeba aby zjeść coś: zdrowego, pysznego, szybkiego w przygotowaniu. Jedynie 12 minut i kasza jaglana, owoc granatu, orzechy włoskie, miód i mięta.
Ja gotuję dużą michę kaszy, bo jest pyszna w tym słodkim podaniu.
SKŁADNIKI
2 szklanki kaszy jaglanej
2 granaty lub jeden ale duży
2 garście orzechów włoskich
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
trochę mięty lub melisy
a dla rozpusty łyżka masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE
Kaszę wypłukać, sparzyć wrzątkiem na sicie i ugotować w sporej ilości wody alby ugotowała się na sypko z dodatkiem szczypty soli ok.10-12 minut.
Odcedzić i przepłukać.
Orzechy posiekać i uprażyć, zdjąć z palnika i na gorącą jeszcze patelnię dodać miód. Opcjonalnie można dodać masło (u mnie go nie było, ale dałabym jakbym miała).
Kaszę przesypać do miski, dodać
orzechy z miodem, wymieszać. Udekorować granatem i miętę.
Przydałby mi się taki detoks
OdpowiedzUsuńFajna kasza jaglana :)
OdpowiedzUsuńW takim wydaniu to bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno wykorzystam Twój przepis :) Po świętach czuję się taka przejedzona, że szukam lżejszych propozycji :)
OdpowiedzUsuń