piątek, 8 stycznia 2021

Kasza jaglana na słodko z orzechami

 

Dla tych co lubią chrupać ... Niewiele trzeba aby zjeść coś: zdrowego, pysznego, szybkiego w przygotowaniu. Jedynie 12 minut i kasza jaglana, owoc granatu, orzechy włoskie, miód i mięta.

Ja gotuję dużą michę kaszy, bo jest pyszna w tym słodkim podaniu.

SKŁADNIKI

2 szklanki kaszy jaglanej
2 granaty lub jeden ale duży
2 garście orzechów włoskich
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
trochę mięty lub melisy 

a dla rozpusty łyżka masła klarowanego 

PRZYGOTOWANIE

Kaszę wypłukać, sparzyć wrzątkiem na sicie i ugotować w sporej ilości wody alby ugotowała się na sypko z dodatkiem szczypty soli ok.10-12 minut.
Odcedzić i przepłukać.
Orzechy posiekać i uprażyć, zdjąć z palnika i na gorącą jeszcze patelnię dodać miód. Opcjonalnie można dodać masło (u mnie go nie było, ale dałabym jakbym miała).

Kaszę przesypać do miski, dodać 
 orzechy z miodem, wymieszać. Udekorować granatem i miętę. 

4 komentarze:

  1. W takim wydaniu to bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wykorzystam Twój przepis :) Po świętach czuję się taka przejedzona, że szukam lżejszych propozycji :)

    OdpowiedzUsuń