Sylwester zbliża się wielkimi krokami.
Na przekąskę polecam sakiewkę z warzywami. Delikatny omlecik z krótko smażonymi warzywami.
Do maczania sos sojowy z octem ryżowym raz szpinak z sezamem.
Składniki
4 porcje
2 małe marchewki lub jedna większa
1 mała cukinia
1 cebula dymka
1 papryka
kilka sztuk grzybów mung namoczonych i pociętch w paseczki
opakowanie szpinaku liście baby
olej do smażenia
2 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
łyżeczka przyprawy "Pięć smaków" lub innej chińskiej
ząbek czosnku
1-2 łyżki sosu sojowego jasnego
Omleciki:
8 jaj
2 łyżki sosu sojowego
wykałaczki do spięcia sakiewek (16 sztuk)
Wypełnienie:
2 małe marchewki lub jedna większa
1 mała cukinia
1 cebula dymka
1 papryka
kilka sztuk grzybów mung namoczonych i pociętch w paseczki
opakowanie szpinaku liście baby
olej do smażenia
2 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
łyżeczka przyprawy "Pięć smaków" lub innej chińskiej
ząbek czosnku
1-2 łyżki sosu sojowego jasnego
Dodatki:
makaron ryżowy chiński małe opakowanie
kiełki pora do dekoracji
kilka kropel oleju sezamowego
sezam do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Jaja rozkłóć dokładnie widelcem, dodać 2 łyżki sosu sojowego. Na małej patelni, na rozgrzanym oleju usmażyć małe, cienkie omleciki (u mnie wyszło około 3 sztuki na osobę). Odstawić.
makaron ryżowy chiński małe opakowanie
kiełki pora do dekoracji
kilka kropel oleju sezamowego
sezam do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Jaja rozkłóć dokładnie widelcem, dodać 2 łyżki sosu sojowego. Na małej patelni, na rozgrzanym oleju usmażyć małe, cienkie omleciki (u mnie wyszło około 3 sztuki na osobę). Odstawić.
Namoczyć makaron według opisu na opakowaniu. Odsączyć na durszlaku, potem posiekać na małe niteczki.
Na dwóch patelniach jednocześnie przygotować szpinak i warzywa pocięte w julienne (marchew, papryka, por, cebula, grzyby mung). Na rozgrzany olej (ok.1 łyżka) wrzućić warzywa, mieszać, dodać łyżkę sosu sojowego, ocet i cukier. Na koniec przyprawę i makaron. Mieszać kilka minut. Na drugiej patelni na rozgrzany olej wrzucić ząbek czosnku, dodać szpinak i bardzo krótko smażyć, dodać kilka kropel oleju sezamowego i 1 łyżkę sosu sojowego. Odstawić. Na środek omletu ułóżyć około 1 łyżkę warzyw i trochę szpinaku a na sam wierzch trochę kiełków pora. Złóżyć dłońmi sakiewkę i spiąć na skos dwoma wykałaczkami. Postepować tak aż do skończenia.Ułóżyć na talerzu po 3 sztuki na osobę. Obok każdego talerza ustaw małą miseczkę z sosem sojowym do maczania sakiewek.
Świetny pomysł kochana :-) zjadłabym z chęcią takie pyszności i to teraz :-)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym takie zjadła:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł :) z chęcia zjadam wszystko co ma warzywa :)
OdpowiedzUsuńJestem po wrażeniem, tego iż omlet może prezentować się tak wspaniale :)
OdpowiedzUsuńsuper propozycja :)
OdpowiedzUsuńOryginalna przekąska! :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł! Ostatnio mam wyjątkową ochotę na omlety ^
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. Nie wpadłabym na to, żeby w ten sposób podać omlety:)
OdpowiedzUsuńNa sylwestra z takim menu z chęcią byśmy się wybrały :D
OdpowiedzUsuńFajna propozycja i wkrótce z niej skorzystam:-) Wszystkiego dobrego na Nowy Rok:-)!
OdpowiedzUsuńGenialne na sylwestrową imprezę! Szczęśliwego Nowego Roku!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł ! Zapisuję przepis ;) Pięknej codzienności w Nowym Roku ! Pozdrawiam - M.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :) Chętnie wykorzystam.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny farsz jest w tych sakiewkach :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny farsz jest w tych sakiewkach :)
OdpowiedzUsuń