sobota, 7 grudnia 2013

Kruche Anioły z mąki razowej




Kruche anioły. Z mąki razowej. 
Najpierw były bez sukienek.
Czekały w kolejce.
Każdy dostał swoją:)


Składniki

500 g mąki razowej
150 g zimnego masła
4 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka śmietany

Zagniatamy ciasto z podanych składników. Schładzamy w lodówce około 30 minut.
Ciasto wałkujemy na 3 mm i wycinamy ciasta.
Pieczemy w 180 stopniach około 10-13 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia. 


Robimy  lukier plastyczny i dekorujemy.

Moje anioły zapakowałam na prezenty:)






16 komentarzy:

  1. Jakie ładne lukrowe aniołki! Piękna foremka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie one piękne, iście anielskie aniołki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czuję święta:) Jest pysznie!! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie śliczne, sukienki piękne mają.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie się prezentują:) Zwykle na Święta piekę pierniczki, ale w tym roku chyba się skuszę i wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. bez sukienek tez pieknie wygladaja:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. z razowej? Wyszły bardzo jaśniutkie, super!
    A jak cudownie ozdobione.. szkoda ich jeść!
    Jestem nimi całkowicie zauroczona :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają jak prawdziwe...w sam raz na choinkę i do filiżanki gorącej kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne aniołki! A i lukier plastyczny się przyda :) Nie poskleja się on? Bo też bym prezenty zrobiła, ale nie wiem czy się nie popsuje po włożeniu kilku ciastek do woreczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pracowałam z gotowym, ale ktoś mi podsunąl pomysł, żeby zrobić samemu i podobno jest lepszy niż ten gotowy.

      Usuń
  10. Prześliczne aniołki :) Aż za perfekcyjne ;)

    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń