poniedziałek, 21 grudnia 2015

Makowiec z kaszy jaglanej (ciasto bezglutenowe)




Ciasto z kaszy jaglanej z masą makową. Smakuje jak makowiec.
Jest bezglutenowe, bez cukru. 




szklanka suchej kaszy jaglanej
szczypta soli
olejek migdałowy kilka kropel
500 ml mleka krowiego lub mleka roślinnego najlepiej migdałowego
6-8 łyżek miodu akacjowego
4  - 5 łyżek domowej masy makowej
50 ml oleju rzepakowego
jajo
30 ml rumu
otarta skórka z połówki pomarańczy
garść rodzynek
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu

70 gram czekolady gorzkiej najlepiej ze stewią lub ksylitolem
50 gram masła lub oleju kokosowego stałego 

podprażone orzechy włoskie 

Kaszę ugotuj w mleku ze szczyptą soli i miodem. Wyłóż do miski, zblenduj i wystudź. Następnie dodaj olej, olejek migdałowy, jajo, proszek do pieczenia, skórkę  pomarańczy, rum. Całość wymieszaj dobrze łyżką. Na koniec dodaj masę makową i wymieszaj. Tortownicę  (24 cm) wysmaruj masłem lub olejem, wlej masę do formy i piecz ok 50- 60  minut w 180 stopniach. 



Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodaj olej kokosowy lub masło. wymieszaj. Polej wierzch ciasta. Połóż uprażone orzechy włoskie. 

19 komentarzy:

  1. Uwielbiam zarówno kaszę jaglaną jak i mak, więc takie połączenie musi smakować cudownie :)
    Zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com, gdzie znajdują się przepisy na świąteczne ciasteczka oraz konkurs z pysznymi nagrodami od Sante :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzy nam się żeby ktoś specjalnie dla nas takie ciacho zrobił :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zastanawiam sie czy ciasto by sie nie 'zsiadlo' bez jaja, oleju rzepakowego, proszku i pieczenia. Taki makowiec na zimno mi sie umysliu. Dziekuje za inspiracje. Bede eksperymentowac. Tymczasem marsz do pieczenia piernika!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana ale cudowny, zapisuje sobie przepis i zrobię ale już po świętach :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały przepis. Opublikowany na Bezbolesnym Usuwaniu Cukru z Diety >> https://www.facebook.com/356144187890131/photos/a.356893204481896.1073741828.356144187890131/513299908841224/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń
  6. W moim domu makowiec nigdy nie był tradycyjnym świątecznym ciastem, pewnie dlatego, że większość nie lubi maku. Jednak ja bardzo chętnie spróbowałabym twojej wersji;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda, pewnie jest fajnie mokry a nie suchy jak to bywają ciasta z makiem co mnie właśnie od nich odpycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z kaszy jaglanej? Ale cudo! Zamawiam kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłabym z przyjemnością :) Wesołych i spokojnych Świąt :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis na smaczne i zdrowe ciasto. Zapisuję przepis do wykorzystania.
    Święta już tuż, tuż. Życzę więc Tobie i Twoim bliskim radosnych, szczęśliwych Świąt. Miłego nastroju w gronie rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny, widać, że wilgotny i mocno makowy :) Jako zapalony świąteczny makożerca - porywam kawałeczek :}

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie Ci wyszedł:) Też muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne połączenie! Wygląda znakomicie :D wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciacho idealne!
    Wesołych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super pomysł na innego makowca. Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń