Składniki:
szklanka suchej kaszy jaglanej
szczypta soli
olejek (zapach) migdałowy kilka kropel
500 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego najlepiej migdałowego
6-8 łyżek miodu akacjowego
4 - 5 łyżek domowej lub z puszki masy makowej
50 ml oleju rzepakowego
jajo
30 ml rumu
otarta skórka z połówki pomarańczy
garść rodzynek
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
70 g czekolady gorzkiej najlepiej ze stewią lub ksylitolem
50 g masła lub oleju kokosowego stałego
prażone orzechy włoskie
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w mleku ze szczyptą soli. Odcedzić jeśli nie wchłonęła całej ilości płynu. Przełożyć do miski, dodać miód i zmiksować. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie dodać olej, olejek migdałowy, jajo, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczy, rum. Całość wymieszać dobrze łyżką. Na koniec dodać masę makową i wymieszać. Tortownicę (24 cm) wysmarować masłem lub olejem, przełożyć masę do formy i piec około 50 - 60 minut w 180 stopniach C.
Po wystudzeniu polać gorzką czekoladą wymieszaną z olejem kokosowym lub masłem. Do rozpuszczonej czekolady można dodać 2 łyżki płatków migdałowych.
Uwielbiam zarówno kaszę jaglaną jak i mak, więc takie połączenie musi smakować cudownie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com, gdzie znajdują się przepisy na świąteczne ciasteczka oraz konkurs z pysznymi nagrodami od Sante :)
Marzy nam się żeby ktoś specjalnie dla nas takie ciacho zrobił :D
OdpowiedzUsuńmarzenia się spełniają :)
UsuńZastanawiam sie czy ciasto by sie nie 'zsiadlo' bez jaja, oleju rzepakowego, proszku i pieczenia. Taki makowiec na zimno mi sie umysliu. Dziekuje za inspiracje. Bede eksperymentowac. Tymczasem marsz do pieczenia piernika!
OdpowiedzUsuńAniu- bez jaja wyjdzie.
UsuńKochana ale cudowny, zapisuje sobie przepis i zrobię ale już po świętach :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis. Opublikowany na Bezbolesnym Usuwaniu Cukru z Diety >> https://www.facebook.com/356144187890131/photos/a.356893204481896.1073741828.356144187890131/513299908841224/?type=3&theater
OdpowiedzUsuńW moim domu makowiec nigdy nie był tradycyjnym świątecznym ciastem, pewnie dlatego, że większość nie lubi maku. Jednak ja bardzo chętnie spróbowałabym twojej wersji;)
OdpowiedzUsuńzjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, pewnie jest fajnie mokry a nie suchy jak to bywają ciasta z makiem co mnie właśnie od nich odpycha :)
OdpowiedzUsuńZ kaszy jaglanej? Ale cudo! Zamawiam kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z przyjemnością :) Wesołych i spokojnych Świąt :*
OdpowiedzUsuńZabieram Ci to ciacho<3
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na smaczne i zdrowe ciasto. Zapisuję przepis do wykorzystania.
OdpowiedzUsuńŚwięta już tuż, tuż. Życzę więc Tobie i Twoim bliskim radosnych, szczęśliwych Świąt. Miłego nastroju w gronie rodziny :)
Pyszny, widać, że wilgotny i mocno makowy :) Jako zapalony świąteczny makożerca - porywam kawałeczek :}
OdpowiedzUsuńŚwietnie Ci wyszedł:) Też muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie! Wygląda znakomicie :D wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńCiacho idealne!
OdpowiedzUsuńWesołych świąt! :)
Super pomysł na innego makowca. Będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuń