poniedziałek, 21 grudnia 2015

Makowiec z kaszą jaglaną (ciasto bezglutenowe)




Ciasto z kaszy jaglanej z masą makową. Smakuje jak makowiec.
Jest bezglutenowe, bez cukru. 





Składniki:

szklanka suchej kaszy jaglanej
szczypta soli
olejek (zapach) migdałowy kilka kropel
500 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego najlepiej migdałowego
6-8 łyżek miodu akacjowego
4 - 5 łyżek domowej lub z puszki masy makowej
50 ml oleju rzepakowego
jajo
30 ml rumu
otarta skórka z połówki pomarańczy
garść rodzynek
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu

70 g czekolady gorzkiej najlepiej ze stewią lub ksylitolem
50 g masła lub oleju kokosowego stałego 

prażone orzechy włoskie 

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w mleku ze szczyptą soli. Odcedzić jeśli nie wchłonęła całej ilości płynu. Przełożyć do miski, dodać miód i zmiksować. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie dodać olej, olejek migdałowy, jajo, proszek do pieczenia, skórkę  pomarańczy, rum. Całość wymieszać dobrze łyżką. Na koniec dodać masę makową i wymieszać. Tortownicę (24 cm) wysmarować masłem lub olejem, przełożyć masę do formy i piec około 50 - 60 minut w 180 stopniach C. 
Po wystudzeniu polać gorzką czekoladą wymieszaną z olejem kokosowym lub masłem. Do rozpuszczonej czekolady można dodać 2 łyżki płatków migdałowych. 


Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodaj olej kokosowy lub masło. wymieszaj. Polej wierzch ciasta. Połóż uprażone orzechy włoskie. 

19 komentarzy:

  1. Uwielbiam zarówno kaszę jaglaną jak i mak, więc takie połączenie musi smakować cudownie :)
    Zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com, gdzie znajdują się przepisy na świąteczne ciasteczka oraz konkurs z pysznymi nagrodami od Sante :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzy nam się żeby ktoś specjalnie dla nas takie ciacho zrobił :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zastanawiam sie czy ciasto by sie nie 'zsiadlo' bez jaja, oleju rzepakowego, proszku i pieczenia. Taki makowiec na zimno mi sie umysliu. Dziekuje za inspiracje. Bede eksperymentowac. Tymczasem marsz do pieczenia piernika!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana ale cudowny, zapisuje sobie przepis i zrobię ale już po świętach :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały przepis. Opublikowany na Bezbolesnym Usuwaniu Cukru z Diety >> https://www.facebook.com/356144187890131/photos/a.356893204481896.1073741828.356144187890131/513299908841224/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń
  6. W moim domu makowiec nigdy nie był tradycyjnym świątecznym ciastem, pewnie dlatego, że większość nie lubi maku. Jednak ja bardzo chętnie spróbowałabym twojej wersji;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda, pewnie jest fajnie mokry a nie suchy jak to bywają ciasta z makiem co mnie właśnie od nich odpycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z kaszy jaglanej? Ale cudo! Zamawiam kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłabym z przyjemnością :) Wesołych i spokojnych Świąt :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis na smaczne i zdrowe ciasto. Zapisuję przepis do wykorzystania.
    Święta już tuż, tuż. Życzę więc Tobie i Twoim bliskim radosnych, szczęśliwych Świąt. Miłego nastroju w gronie rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny, widać, że wilgotny i mocno makowy :) Jako zapalony świąteczny makożerca - porywam kawałeczek :}

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie Ci wyszedł:) Też muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne połączenie! Wygląda znakomicie :D wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciacho idealne!
    Wesołych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super pomysł na innego makowca. Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń