Tuż przed świętami Lidl Polska przygotował dla blogerów warsztaty kulinarne z Karolem Okrasą.
Warsztaty miały miejsce w pałacyku w Małej Wsi w gminie Belsk Duży.
Nieco później podzielę się z Wami przepisem Karola na śledzia marynowanego w suszonych grzybach z salsą jabłkową - moim zdaniem przepyszny.
Ale najpierw opowiem o wizycie w Sadach Grójeckich.
Po wizycie w Sadach Grójeckich pojechaliśmy do Pałacyku w Małej Wsi (gmina Belsk Duży).
Karol Okrasa opowiadał o świątecznym menu
Przygotowany przez Karola i jego zespół dorsz z pieczonymi skórami jabłek, rozmarynem i imbirem
Bardzo lubię (to już moje drugie warsztaty z Karolem) zaangażowanie Karola w pokazywanie nam jak ciąć, siekać, kroić, doprawiać
To będzie łosoś palony z kapustą kiszona curry i jabłkiem
Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną
Próba smaku
Doprawianie miodem salsy jabłkowej do śledzia
Wałkowanie ciasta na pierogi
Karol szkolił, doradzał, próbował i udzielał wywiadu
A potem przyszła najprzyjemniejsza chwila. Świece zapalone
dania dokończone
Tatar z karpia z jabłkiem i sosem szczawiowym
Smażona cebulka z suszonymi grzybami
Zjawiskowa kapusta curry z mleczkiem kokosowym
Pierogi z jabłkiem, kaszą jaglaną z sosem makowo limonkowym
Śledzie marynowane w suszonych grzybach z salsą jabłkową
Poczęstunek
A na pamiątkę grupowe zdjęcie.
Dziękuję Lidl Polska za możliwość uczestnictwa w warsztatach, pachnących jabłkiem, wypełnionych rozmowami i poznawaniem nowych ludzi.
ŚLEDZIE MARYNOWANE W SUSZONYCH GRZYBACH Z SALSĄ JABŁKOWĄ
5 SZT MATIASÓW SOLONYCH
LIŚCIE LAUROWE 3 SZT
2 CEBULE
3 ŁYŻKI ZMIELONYCH SUSZONYCH GRZYBÓW
2 ŁYŻKI MAJERANKU
SÓL PIEPRZ OLEJ
SALSA JABŁKOWA
2 JABŁKA
PĘCZEK NATKI PIETRUSZKI
2 CEBULE
1 ŁYŻKI OCTU
1 ŁYŻKA OLEJU
1 ŁYŻKA MIODU PŁYNNEGO
Fantastyczne wydarzenie i do tego jaka piękna oprawa, mam nadzieję, że kiedyś i ja będę mogła wziąć udział w warsztatach z Karolem
OdpowiedzUsuńZazdroszczę spotkania. Super klimat, wspaniali ludzie i pyszne potrawy :)
OdpowiedzUsuńŚWIETNE SPOTKANIE I WARSZTATY!
OdpowiedzUsuńŚwietne warsztaty. Zazdroszczę. Widać, towarzystwo fajne, atmosfera też. Tyle się można nauczyć od najlepszych. Gratuluję :)
OdpowiedzUsuńWszystko tak pysznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńŚwietna przygoda ;)
OdpowiedzUsuńAle to wszystko pysznie wygląda... a sos makowo-limonkowy musi byś świetny :).
OdpowiedzUsuń