poniedziałek, 18 grudnia 2017

Świąteczne warsztaty z Karolem Okrasą z jabłkiem grójeckim i z Lidl Polska




 Tuż przed świętami Lidl Polska przygotował dla blogerów warsztaty kulinarne z Karolem Okrasą.
Warsztaty miały miejsce w pałacyku w Małej Wsi w gminie Belsk Duży.
Nieco później podzielę się z Wami przepisem Karola na śledzia marynowanego w suszonych grzybach z salsą jabłkową - moim zdaniem przepyszny.
Ale najpierw opowiem o wizycie w Sadach Grójeckich. 




Po wizycie w Sadach Grójeckich pojechaliśmy do Pałacyku w Małej Wsi (gmina Belsk Duży).



Karol Okrasa opowiadał o świątecznym menu


Przygotowany przez Karola i jego zespół dorsz z pieczonymi skórami jabłek, rozmarynem i imbirem


Bardzo lubię (to już moje drugie warsztaty z Karolem) zaangażowanie Karola w pokazywanie nam jak ciąć, siekać, kroić, doprawiać


To będzie łosoś palony z kapustą kiszona curry i jabłkiem


Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną


Próba smaku


Doprawianie miodem salsy jabłkowej do śledzia


Wałkowanie ciasta na pierogi


Karol szkolił, doradzał, próbował i udzielał wywiadu


A potem przyszła najprzyjemniejsza chwila. Świece zapalone


dania dokończone


Tatar z karpia z jabłkiem i sosem szczawiowym


Smażona cebulka z suszonymi grzybami


Zjawiskowa kapusta curry z mleczkiem kokosowym


Pierogi z jabłkiem, kaszą jaglaną z sosem makowo limonkowym


Śledzie marynowane w suszonych grzybach z salsą jabłkową


Poczęstunek



A na pamiątkę grupowe zdjęcie.

Dziękuję Lidl Polska za możliwość uczestnictwa w warsztatach, pachnących jabłkiem, wypełnionych rozmowami i poznawaniem nowych ludzi.

ŚLEDZIE MARYNOWANE W SUSZONYCH GRZYBACH Z SALSĄ JABŁKOWĄ

5 SZT MATIASÓW SOLONYCH
LIŚCIE LAUROWE 3 SZT
2 CEBULE
3 ŁYŻKI ZMIELONYCH SUSZONYCH GRZYBÓW
2 ŁYŻKI MAJERANKU
SÓL PIEPRZ OLEJ

SALSA JABŁKOWA

2 JABŁKA
PĘCZEK NATKI PIETRUSZKI
2 CEBULE
1 ŁYŻKI OCTU
1 ŁYŻKA OLEJU
1 ŁYŻKA MIODU PŁYNNEGO



7 komentarzy:

  1. Fantastyczne wydarzenie i do tego jaka piękna oprawa, mam nadzieję, że kiedyś i ja będę mogła wziąć udział w warsztatach z Karolem

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszczę spotkania. Super klimat, wspaniali ludzie i pyszne potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ŚWIETNE SPOTKANIE I WARSZTATY!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne warsztaty. Zazdroszczę. Widać, towarzystwo fajne, atmosfera też. Tyle się można nauczyć od najlepszych. Gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko tak pysznie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale to wszystko pysznie wygląda... a sos makowo-limonkowy musi byś świetny :).

    OdpowiedzUsuń