Moja propozycja na wigilijny stół - bigos z czerwonej kapusty.
Składniki:
1 i 1/2 kg kiszonej kapusty ((Przepis!)
kilka liści laurowych
ziele angielskie
2 sztuki czerwonej cebuli
sól i pieprz do smaku
kilka sztuk suszonej żurawiny i wiśni
łyżeczka miodu
szklanka czerwonego wina
olej rzepakowy
olej lniany z pierwszego tłoczenia do polania
majeranek
Przygotowanie:
Na oleju zeszklić pociętą w piórka cebulę. Dodać kapustę i przyprawy. Ponieważ maja domowa kapusta jest drobniutko pocięta - nie musiałam jej siekać. Dusić od czasu do czasu mieszając, wlać wino, odparować chwilę, dodać suszone owoce żurawiny i wiśni. Dodać łyżeczkę miodu. Dusić aż kapusta będzie miękka. Mnie zajęło to około 2 godzin.
Nie wpadłabym na to... brawo za pomysłowość ;)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja, z czerwonej kapusty nigdy nie robiłam, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bigos z czerwonej kapusty, ale w takim połączeniu jeszcze go nie jadłam. Z przyjemnością wypróbuję - pycha! <3 :)
OdpowiedzUsuńświetny kolor! to coś nowego, warto spróbować
OdpowiedzUsuńKochana, jak ja bym się przysiadła do tego bigosu...
OdpowiedzUsuńWspaniały!
Bardzo ciekawa wersja bigosu :D Na pewno wywołuje niemałe zdziwienie wśród gości :D
OdpowiedzUsuńnietypowa propozycja, takiej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTakiego bigosu nie jadłam. Jestem ogromnie ciekawa jak smakuje, bo wygląda kusząco.
OdpowiedzUsuńKapustę wg Twoje przepisu kisiłam. Była pyszna. Czas teraz na taki bigos.
Serdecznie Cię pozdrawiam :)