wtorek, 5 grudnia 2017

Bigos z czerwonej kapusty z owocami


Moja propozycja na wigilijny stół  - bigos z czerwonej kapusty.

1 i 1/2 kg kiszonej kapusty ((Przepis!)

kilka liści laurowych
ziele angielskie
2 sztuki czerwonej cebuli
sól i pieprz do smaku
kilka sztuk suszonej żurawiny i wiśni
łyżeczka miodu
szklanka czerwonego wina
olej rzepakowy
olej lniany z pierwszego tłoczenia do polania
majeranek

Na oleju zeszklić pociętą w piórka cebulę. Dodać kapustę i przyprawy. Ponieważ maja domowa kapusta jest drobniutko pocięta   - nie musiałam jej siekać. Dusić od czasu do czasu mieszając, wlać wino, odparować chwilę, dodać suszone owoce żurawiny i wiśni.  Dodać łyżeczkę miodu. Dusić aż kapusta będzie miękka. Mnie zajęło to około 2 godzin.










8 komentarzy:

  1. Nie wpadłabym na to... brawo za pomysłowość ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna propozycja, z czerwonej kapusty nigdy nie robiłam, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam bigos z czerwonej kapusty, ale w takim połączeniu jeszcze go nie jadłam. Z przyjemnością wypróbuję - pycha! <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny kolor! to coś nowego, warto spróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana, jak ja bym się przysiadła do tego bigosu...
    Wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawa wersja bigosu :D Na pewno wywołuje niemałe zdziwienie wśród gości :D

    OdpowiedzUsuń
  7. nietypowa propozycja, takiej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego bigosu nie jadłam. Jestem ogromnie ciekawa jak smakuje, bo wygląda kusząco.
    Kapustę wg Twoje przepisu kisiłam. Była pyszna. Czas teraz na taki bigos.
    Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń