czwartek, 7 grudnia 2017

Świąteczne korzenne ciasto z winną gruszką

Pachnące świąteczne ciasto z gruszką gotowaną w czerwonym winie w przyprawach korzennych.


Składniki:

1 kostka masła bez laktozy
2/3 szklanki cukru  trzcinowego lub ksylitolu ( 1/2 szklanki)
(uwaga ! ksylitol w pieczeniu jest znacznie słodszy dlatego używam go mniej)
4 jaja w temperaturze pokojowej
1 i 1/2 szklanka mąki orkiszowej
4 łyżki  dobrego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 goździki
1/2 szt anyżu gwiazdkowego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

4 sztuki gruszek
1 butelka wina czerwonego ( może być słodkie) i jedna szklanka wody
3 sztuki  goździków
1 szt anyżu gwiazdkowego
1/2 laski cynamonu






Do pieczenia: brytfanka prostokątna, tłuszcz, papier do pieczenia, mielone siemię lniane





Gruszki obrać, włożyć do rondla wlać butelkę wina i zagotować z przyprawami ( jeśli wino jest wytrawne można wsypać  2-3 łyżki cukru). Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości gruszek ok 40 minut z uchyloną przykrywką. Wystudzić.























Miękkie masło bez laktozy przełożyć do miski, dodać cukier. Miksować na biały puch, następnie pojedynczo wbijać jaja. Po każdym wbiciu jaja mieszamy, aż konsystencja będzie jedwabista. I tak do ostatniego jaja. Następnie dodać przesianą mąkę, wsypując mąkę ciągle mieszać.  Dodać przyprawy utarte w moździerzu, kakao i proszek do pieczenia.  Zmieszać na jednolitą masę. Masę przełożyć do wyłożonej papierem i oprószonej siemieniem lnianym brytfanki. Na środek włożyć ugotowane chłodne gruszki.



















Piec ok 55 minut w 180 stopniach. Wierzch posypać cukrem pudrem.



































12 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to ciasto fajnie wygląda. Bardzo mi się podoba przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie :) i jak pięknie prezentuje się w przekroju! u mnie by zniknęło w pierwszej kolejności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniale wygląda po przekrojeniu z tą gruszką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ! Spisuję przepis, bo wygląda fenomenalnie :) No i składniki bardzo mi odpowiadają, zwłaszcza, że mam cukrzycę ciążowa i cukier do końca ciąży stanowczo wypada z mojej diety :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W przekroju prezentuje się wprost cudownie! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na pyszne ciacho 💜💛💚💙❤

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały przepis, wspaniałe ciasto. Pięknie wygląda po przekrojeniu. Jak z najlepszej cukierni.
    Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy pomysł, gruszka w cieście wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie gruszki a podane w takiej formie smakują zapewne podwójnie dobrze:)

    OdpowiedzUsuń