poniedziałek, 4 grudnia 2017

Zupa grzybowa świąteczna

Czy w Waszych domach na wigilijnym stole jest barszcz czerwony czy zupa grzybowa ? Ja u babci jadłam klarowny barszcz z uszkami, a u rodziców mojego męża zupę grzybową.
Dlaczego nie mieć ich dwóch?

SKŁADNIKI:

2 litry wywaru warzywnego,
20 g prawdziwków suszonych lub innych grzybów leśnych,
por biała część,
kawałek selera korzeniowego,
marchew
liść laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
biała cebula,
olej rzepakowy,
sól do smaku,

125 g  kaszy quinoa

Przygotowanie:

Grzyby wypłucz na sicie i namocz w niewielkiej ilości wody. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj warzywa oraz namoczone grzyby (powinny być miękkie). Wlej wywar warzywny i wodę, w której moczyły się grzyby. Dodaj przyprawy.

Z zupy wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zmiksuj. Jej smak możesz wzbogacić śmietanką. Posyp pestkami słonecznika i szczypiorkiem (opcjonalnie).

Kaszę quinoa ugotuj według przepisu na opakowaniu
Jeżeli nie lubisz konsystencji kremu, zupę można podać bez blenowania.





7 komentarzy:

  1. Wspaniała!
    zapraszam się...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) i jeszcze jakbyśmy miały dwie zupy- Twoją perską z granatami- to byłoby pyszne spotkanie.

      Usuń
  2. u nas zawsze czysty barszcz z uszkami :) w tym pierwszy raz spędzam święta tylko z narzeczonym i to za granicą, gdzie nie ma połowy naszych świątecznych skłądników... ciężkie to będą święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być cudowny aromat i smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :) U mnie zawsze jest zupa grzybowa na wigilijnym stole, bardzo lubię, ostatnio dodaję troszkę mleczka kokosowego, wtedy smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie barszcz. Wygląda smakowicie. Chętnie bym zjadła taka zupę :)

    OdpowiedzUsuń