Dlaczego nie mieć ich dwóch?
SKŁADNIKI:
2 litry wywaru warzywnego,
20 g prawdziwków suszonych lub innych grzybów leśnych,
por biała część,
kawałek selera korzeniowego,
marchew
liść laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
biała cebula,
olej rzepakowy,
sól do smaku,
125 g kaszy quinoa
Przygotowanie:
Grzyby wypłucz na sicie i namocz w niewielkiej ilości wody. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj warzywa oraz namoczone grzyby (powinny być miękkie). Wlej wywar warzywny i wodę, w której moczyły się grzyby. Dodaj przyprawy.
Z zupy wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zmiksuj. Jej smak możesz wzbogacić śmietanką. Posyp pestkami słonecznika i szczypiorkiem (opcjonalnie).
Kaszę quinoa ugotuj według przepisu na opakowaniu
Jeżeli nie lubisz konsystencji kremu, zupę można podać bez blenowania.
2 litry wywaru warzywnego,
20 g prawdziwków suszonych lub innych grzybów leśnych,
por biała część,
kawałek selera korzeniowego,
marchew
liść laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
biała cebula,
olej rzepakowy,
sól do smaku,
125 g kaszy quinoa
Przygotowanie:
Grzyby wypłucz na sicie i namocz w niewielkiej ilości wody. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj warzywa oraz namoczone grzyby (powinny być miękkie). Wlej wywar warzywny i wodę, w której moczyły się grzyby. Dodaj przyprawy.
Z zupy wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zmiksuj. Jej smak możesz wzbogacić śmietanką. Posyp pestkami słonecznika i szczypiorkiem (opcjonalnie).
Kaszę quinoa ugotuj według przepisu na opakowaniu
Jeżeli nie lubisz konsystencji kremu, zupę można podać bez blenowania.
Wspaniała!
OdpowiedzUsuńzapraszam się...
:) i jeszcze jakbyśmy miały dwie zupy- Twoją perską z granatami- to byłoby pyszne spotkanie.
Usuńu nas zawsze czysty barszcz z uszkami :) w tym pierwszy raz spędzam święta tylko z narzeczonym i to za granicą, gdzie nie ma połowy naszych świątecznych skłądników... ciężkie to będą święta :)
OdpowiedzUsuńTo musi być cudowny aromat i smak :)
OdpowiedzUsuńPyszności :) U mnie zawsze jest zupa grzybowa na wigilijnym stole, bardzo lubię, ostatnio dodaję troszkę mleczka kokosowego, wtedy smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńU mnie barszcz. Wygląda smakowicie. Chętnie bym zjadła taka zupę :)
OdpowiedzUsuńu mnie zawsze barszczyk :)
OdpowiedzUsuń