O cukini w miętowym jogurcie nie powiem za wiele. Dobre to, bardzo dobre.
Składniki:
cukinia
ząbek czosnku
sól
kilka listków mięty + kilka do dekoracji
łyżka soku z cytryny
skórka cytrynowa
pieprz czerwony (opcjonalnie)
olej rzepakowy
250 ml naturalnego jogurtu
Przygotowanie:
Cukinię pokrój w kosteczki, usmaż na łyżce oleju, pod koniec dodaj zmiażdżony czosnek. Odstaw do wystudzenia.
Do miski wlej jogurt, sok z cytryny, skórkę i posiekaną miętę. Wymieszaj i dopraw solą.
Dodaj chłodna cukinię, posyp czerwonym pieprzem i dodaj listki mięty.
Bardzo ciekawe podanie cukinii. Wygląda bardzo apetycznie, koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Ooo danie warte wypróbowania, dla mnie to nowość :)
OdpowiedzUsuńJa to widzę również jako dodatek do dań z grilla :)!
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie, czekam na pstrąga :)
OdpowiedzUsuńmiętowy sos- brzmi bajecznie, świeżą miętę uwielbiam i mogę ją pić i dodawać do wszystkiego:)
OdpowiedzUsuńMusze tego spróbować, brzmi już dla mnie smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie. A smaki pomieszałaś ciekawie. I mięta i czosnek... ciekawa jestem jak to smakuje. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńCukinię uwielbiam, a w takim towarzystwie musi wspaniale smakować! Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńCukinii i mięty jeszcze nie łączyłam, ale już wiem, że to pyszne połączenie; )
OdpowiedzUsuńPodałaś tak apetycznie, że aż chce się zasiąść do tej miseczki :)
OdpowiedzUsuńwygląda bombowo.. nie próbowałam takie połączenia, ale hmmm.. wiem, że byłabym baaardzo zadowolona :)
OdpowiedzUsuńNie napiszę wiele. Ciekawie to wszystko brzmi.;););)
OdpowiedzUsuńMmmm takie cukiniowe tzatziki :) musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńmniaaaam ! to musi być naprawdę przepyszne...
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) idealne na nadchodzące upały :)))
OdpowiedzUsuńŚwietny jako dip:-) Chętnie taki zrobię:-)
OdpowiedzUsuńCudne!
OdpowiedzUsuńMam wielką ochotę...
Robię często latem, cała rodzinka uwielbia takie sosy jogurtowe :))
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńcukinia najlepiej smakuje latem < 3
Rany jakie wspaniałe! W sam raz dla wielbicieli lekkiej kuchni....i czosnku mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo smaczny przepis, chłodnik na nasze polskie majowe upały.
OdpowiedzUsuńCukinia i czosnek z orzeźwiającą miętą, pycha!
też bym z rybą podawała, ew. z grillowanym mięsem
OdpowiedzUsuńGenialne ,pięknie wygląda ,do zrobienia!!.
OdpowiedzUsuńKocham cukinię ! Twoja strasznie mnie kusi, pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze takiego połączenia. Muszę to zmienić!
OdpowiedzUsuńLubię takie jogurtowe sosy :) !
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja. Wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńJak ujędrnić ciało w 2 tygodnie - zapraszam! :)
Te zdjęcia bardzo mnie zachęciły i pobudziły apetyt (aż za bardzo) :))
OdpowiedzUsuńjak ten sos rewelacyjnie wygląda, ale bym spróbowała
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym chętnie;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna sałatka!
OdpowiedzUsuń