Składniki:
ogórki kiszone ze słoika 300 gr
seler duży 1/2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
ziemniak 1 sztuka
liść laurowy 1 sztuka
ziele angielskie 3 ziarenka
bulion warzywny 1l
cebula 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
koperek 2 łyżki drobno posiekanego
kolendra do smaku 1/2 łyżeczka
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Warzywa potnij w kostkę dość dużą ( bez ogórków). Rozgrzej oliwę i zacznij dusić przez kilka minut. Wlej bulion, dodaj przyprawy i gotuj aż warzywa będę miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone ogórki, gotuj 10 minut. Następnie zmiksuj zupę. Udekoruj koperkiem i świeżo mielonym pieprzem.
Warzywa potnij w kostkę dość dużą ( bez ogórków). Rozgrzej oliwę i zacznij dusić przez kilka minut. Wlej bulion, dodaj przyprawy i gotuj aż warzywa będę miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone ogórki, gotuj 10 minut. Następnie zmiksuj zupę. Udekoruj koperkiem i świeżo mielonym pieprzem.
ciekawa wersja :)
OdpowiedzUsuńFajna wersja ogórkowej. Taki krem odmieni jej oblicze :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że moja zupa stała się inspiracją :) Dziękuję <3 Mam nadzieję, że mąż raczej z tych co lubią kulinarne eksperymenty i nie był zawiedziony, że tym razem jakaś inna ta ogórkowa ;)
OdpowiedzUsuńLubi nowości, zupa smakowała, będą powtórki:)
UsuńCieszę się :)
UsuńBardzo ciekawa zupa, kiedyś robiłam krem z kiszonych ogórków i brokuła :)
OdpowiedzUsuńGdybyśmy mogły jeść kiszone ogórki na pewno zrobiłybyśmy taki krem <3
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie jadłam kremu z kiszoniaków:)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł :) zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię krem z kiszonych ogórków. Przepis koniecznie do sprawdzenia, chociaż i tak wiem, że będzie pysznie! :)
OdpowiedzUsuń