Składniki:
1 szklanka mąki gryczanej
pół szklanki mąki ryżowej
jaja 2 sztuki
mleko roślinne 1,5 szklanki
czekolada gorzka 50g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier puder trzcinowy 2 łyżki
konfitura pomarańczowa
Przygotowanie:
Posiekałam nożem gorzką czekoladę na małe kawałeczki. Oddzieliłam żółtka od białek, z białek ubiłam pianę. Z reszty składników zrobiłam gęste ciasto, dodając pianę z białek i posiekaną czekoladę. Piekłam je w gofrownicy bez tłuszczu. Podałam z pomarańczową konfiturą.
1 szklanka mąki gryczanej
pół szklanki mąki ryżowej
jaja 2 sztuki
mleko roślinne 1,5 szklanki
czekolada gorzka 50g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier puder trzcinowy 2 łyżki
konfitura pomarańczowa
Przygotowanie:
Posiekałam nożem gorzką czekoladę na małe kawałeczki. Oddzieliłam żółtka od białek, z białek ubiłam pianę. Z reszty składników zrobiłam gęste ciasto, dodając pianę z białek i posiekaną czekoladę. Piekłam je w gofrownicy bez tłuszczu. Podałam z pomarańczową konfiturą.
ale smakowite!
OdpowiedzUsuńAle pyszności! :)
OdpowiedzUsuńWygladaja bardzo zacnie Coraz więcej fajnych przepisów na gofry Mysle ze zakupie gofrownice w takim układzie Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzekoladowych nie jadłam! Czad :)
OdpowiedzUsuńMy wyobrażamy je sobie z domowymi powidłami <3
OdpowiedzUsuńO tak, czekoladowe gofry i pomarańczowa konfitura to idealne połączenie:)
OdpowiedzUsuńChyba muszę rozważyć zakup gofrownicy, bo takie bezglutenowe gofry mogą świetnie zastąpić chleb :) Te bym zjadła z konfiturą od mamy :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie tak robimy kiedy braknie nam chleba:)
Usuńz konfiturą to może nie, ale z gęstym jogurtem i owocami owszem :D
OdpowiedzUsuńRozumiem, my przestaliśmy jeść nabiał - nie służył nam :)
UsuńWyglądają na maega czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko.
OdpowiedzUsuńNiedawno odkryli u mnie nietolerancję glutenu i po gofrach z budki fatalnie się czułam. Ale nie chciałam całkiem z nich rezygnować, bo to nasz ulubiony rodzinny deser, więc kupiłam sobie dezala i teraz przyrządzam je sama w domu w wersji bezglutenowej. Są pyszne no i zdrowe.
OdpowiedzUsuń