Gratin z batatów z kminem, kolendrą zapiekane z oliwą z oliwek. Świetny dodatek do sera hallumi lub białej ryby.
Składniki:
2 długie bataty
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka kminu
kilka ziaren kolendry utartych w moździerzu
sól himalajska
czosnek granulowany 1 łyżeczka
płatki chili
świeży tymianek
świeży lub suszony rozmaryn
Przygotowanie: obrać bataty i pociąć na mandolinie. Świetną, niedrogą mandolinę kupiłam w IKEA. Plastry przełożyć do miski i doprawić przyprawami i oliwą. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Ja swoje umieściłam w formie na muffinki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza około 20-30 minut. Po upieczeniu posypać tymiankiem lub rozmarynem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz