piątek, 20 września 2024

Gratin z batatów

 


Gratin z batatów z kminem, kolendrą zapiekane z oliwą z oliwek. Świetny dodatek do sera hallumi lub białej ryby.


Składniki: 

2 długie bataty 
4 łyżki oliwy 
1 łyżeczka kminu
kilka ziaren kolendry utartych w moździerzu
sól himalajska 
czosnek granulowany 1 łyżeczka 
płatki chili
świeży tymianek 
świeży lub suszony rozmaryn 


Przygotowanie: obrać bataty i pociąć na mandolinie. Świetną, niedrogą mandolinę kupiłam w IKEA. Plastry przełożyć do miski i doprawić przyprawami i oliwą. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Ja swoje umieściłam w formie na muffinki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza około 20-30 minut. Po upieczeniu posypać tymiankiem lub rozmarynem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz