wtorek, 17 września 2024

Zapiekane jabłka pod kruszonką z oliwy z oliwek

Zapiekane jabłka pod kruszoną oliwy z oliwek. Oliwa świetnie sprawdza się w wypiekach. A sama kruszonka jest pyszna.

 

Składniki:


4 sztuki jabłka

1 garćć orzechów włoskich posiekanych 

2 łyżki miodu ( do kwaśnych jabłek)

kardamon mielony 1 szczypta

cynamon laski 1 łyżeczka


Kruszonka:


mąka 200 g

oliwa z oliwek 45 g

proszek do pieczenia 2 g

żółtko jaja

cukier trzcinowy 60 g


Przygotowanie:


Jabłka umyj przetnij na ćwiartki i pokrój na małe kawałki. Rozłóż w naczyniu do zapiekania (na tym etapie można dodać garść posiekanych orzechów włoskich lub dodać je do kruszonki) i dopraw mielonym kardamonem, łyżką miodu ( jeśli jabłka są słodkie nie dodawaj miodu) i cynamonem. Na wierzch posyp kruszonką przygotowaną ze składników podanych w przepisie. Piecz około 30 minut w 200°C. Podawaj ciepłe jako deser lub dodatek do śniadania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz