Składniki:
4 sztuki jabłka
1 garćć orzechów włoskich posiekanych
2 łyżki miodu ( do kwaśnych jabłek)
kardamon mielony 1 szczypta
cynamon laski 1 łyżeczka
Kruszonka:
mąka 200 g
oliwa z oliwek 45 g
proszek do pieczenia 2 g
żółtko jaja
cukier trzcinowy 60 g
Przygotowanie:
Jabłka umyj przetnij na ćwiartki i pokrój na małe kawałki. Rozłóż w naczyniu do zapiekania (na tym etapie można dodać garść posiekanych orzechów włoskich lub dodać je do kruszonki) i dopraw mielonym kardamonem, łyżką miodu ( jeśli jabłka są słodkie nie dodawaj miodu) i cynamonem. Na wierzch posyp kruszonką przygotowaną ze składników podanych w przepisie. Piecz około 30 minut w 200°C. Podawaj ciepłe jako deser lub dodatek do śniadania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz