poniedziałek, 16 września 2024

Racuchy z dynią z cynamonem

Sobota to czas kiedy można zjeść trochę inne śniadanie niż zwykle. Mając pod ręką kilka składników usmażyłam dyniowe racuchy pachnące cynamonem. Jeśli masz więcej czasu, to zamiast proszku do pieczenia dodaj kawałek drożdży i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłą miejsce na 30 minut aż ciasto wyrośnie. Dodatkami do racuchów były prażone orzechy, listki melisy, syrop klonowy, cukier puder z cynamonem... ale pasowałby  wysmażony boczek tylko już bez cukru pudru;)

Poniżej przepis na moje placki dyniowe:

Składniki:

1 szklanka mąki (dałam orkiszową)

1-2 łyżki pure z dyni (miałam z hokkaido)

1 jajko

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1/ 2 szklanki mleka lub napoju migdałowego/owsianego lub innego ulubionego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

masło klarowane (do smażenia) lub olej

syrop klonowy, cukier puder (do posypania), miód, orzechy pekan, włoskie, listki melisy, pomarańcza


Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajko wybij do miski i dodaj mąkę, pure, cynamon, szczyptę soli, mleko i proszek. Trzepaczką całość wymieszaj lub łyżką. Na średnim ogniu rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Wyłóż łyżką porcje ciasta. Smaż przez około 2-3 minuty. Następnie przewróć placuszki na drugą stronę i smaż na rumiano.

Usmażone placki układaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłanął nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące, oprószone cukrem pudrem, syropem klonowym lub z granatów. Podawaj z ulubionymi owocami, np.pomarańczami i zsyropem klonowym czy z cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz