Śledzie są tanie, zdrowe, niskokaloryczne. Bogate w białko, witaminy i mikroelementy. I choć jest to tłusta ryba ma niewiele kalorii. Dań na śledzie jest mnóstwo.Ja podałam je na pure z buraków i prażonego jabłka, z miodem, octem jabłkowym, tymiankiem. Na wierzchu ziarnista musztarda i czerwona cebula. Do przybrania świeży koper.
SKŁADNIKI:
2 ugotowane lub upieczone buraki
jabłko szara reneta uprażone
szczypta tymianku
łyżeczka octu jabłkowego lub więcej
łyżeczka miodu
pieprz i sól do smaku
opakowanie matiasów
czerwona cebulka
koperek posiekany
kapary 2- 3 łyżeczki
musztarda do smaku
podpłomyki żytnie domowe
Buraki zmiksować z jabłkiem na pure. Dodać przyprawy. Wymieszać. Śledzie pociąć na równe części. Na duży talerz wykładać po łyżce pure. Na wierzch układać kawałki śledzia. Posypać cebulką posiekaną w kosteczkę i nałożyć musztardę. Posypać koperkiem i opcjonalnie kaparami. Podawać z żytnimi podpłomykami.
2 ugotowane lub upieczone buraki
jabłko szara reneta uprażone
szczypta tymianku
łyżeczka octu jabłkowego lub więcej
łyżeczka miodu
pieprz i sól do smaku
opakowanie matiasów
czerwona cebulka
koperek posiekany
kapary 2- 3 łyżeczki
musztarda do smaku
podpłomyki żytnie domowe
Buraki zmiksować z jabłkiem na pure. Dodać przyprawy. Wymieszać. Śledzie pociąć na równe części. Na duży talerz wykładać po łyżce pure. Na wierzch układać kawałki śledzia. Posypać cebulką posiekaną w kosteczkę i nałożyć musztardę. Posypać koperkiem i opcjonalnie kaparami. Podawać z żytnimi podpłomykami.
Domowe podpłomyki :
szklanka mąki żytniej
sól ok 1/2 łyżeczki
woda 1/4 szklanki
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na równe części i rozwałkować. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
ale pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńpalce lizać! :D
OdpowiedzUsuńburak, śledzie i podpłomyki - wszystko co uwielbiam w jednej potrawie? biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna przystawka!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie te śledzie wyglądają, a do tego są takie na jednego gryza :)
OdpowiedzUsuńNiby taki zwykły śledzik ale jak pięknie podany i połączony z innymi smakami :)
OdpowiedzUsuń