czwartek, 15 marca 2018

Śledzie na pure z buraka i z jabłka z musztardą, koprem z żytnim podpłomykiem


Śledzie są tanie, zdrowe, niskokaloryczne. Bogate w białko, witaminy i mikroelementy.  I choć jest to tłusta ryba  ma niewiele kalorii. Dań na śledzie jest mnóstwo.Ja podałam je na pure z buraków i prażonego jabłka, z miodem, octem jabłkowym, tymiankiem. Na wierzchu ziarnista musztarda i czerwona cebula. Do przybrania świeży koper.

2 ugotowane lub upieczone buraki
jabłko szara reneta uprażone
szczypta tymianku
łyżeczka octu jabłkowym lub więcej
łyżeczka miodu
pieprz i sól do smaku

opakowanie matiasów
czerwona cebulka ok 5 sztuk lub jedna mała
koperek posiekany
kapary 2- 3 łyżeczki
musztarda

podpłomyki żytnie domowe


Buraki zmiksować z jabłkiem na pure. Dodać przyprawy. Wymieszać. Śledzie pociąć na równe części. Na duży talerz wykładać po łyżce pure. Na wierzch układać kawałki śledzia. Posypać cebulką posiekaną w kosteczkę i nałożyć musztardę. Posypać koperkiem i opcjonalnie kaparami. Podawać z żytnimi podpłomykami.










Domowe podpłomyki :

szklanka mąki żytniej
sól ok 1/2 łyżeczki
woda 1/4 szklanki

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na równe części i  rozwałkować. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu.


6 komentarzy:

  1. burak, śledzie i podpłomyki - wszystko co uwielbiam w jednej potrawie? biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie te śledzie wyglądają, a do tego są takie na jednego gryza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby taki zwykły śledzik ale jak pięknie podany i połączony z innymi smakami :)

    OdpowiedzUsuń