poniedziałek, 12 marca 2018

Zdrowy mazurek z kremem daktylowym i śliwkowym



Coraz więcej jest przepisów na zdrowe ciasta. Ja pokazuję Wam zdrowego mazurka. Ale to ciasto warto robić cały rok.

300 gram mąki orkiszowej ekologicznej lub owsianej Bio Planet

180 gram masła lub innego tłuszczu zimnego

1 łyżka nasion babki jajowatej Bio Planet

100 gram miodu lub 3 łyżki ksylitolu

3 żółtka lub 2 łyżki lodowatej wody

owoc granatu (opcjonalnie) 



Mąkę orkiszową wysypać na stolnicę. Następnie przesiekać z tłuszczem miodem/ksylitolem /sproszkowane daktyle Bio Plnet, nasionami babki jajowatej  i żółtkami lub wlać lodowatą wodę. Zagnieść w kulę i owinąć folią spożywczą. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć formę do pieczenia papierem i przełożyć ciasto. Piec w 180˚C około 20 minut. 



Wypełnienie:

150 gram śliwek kalifornijskich 

2 kieliszki wódki*

200 gram daktyli Bio Planet

migdały posiekane w słupki


Śliwki i daktyle namocz w osobnych garnkach we wrzącej wodzie ok 20 minut. 

Odcedź i zblendowuj dodając do każdego po kieliszeku wódki.  

Jeśli mazurek mają jeść dzieci zamiast wódki wlej sok np. jabłkowy *.

Na dno wypieczonego mazurka rozsmarować warstwę śliwkową, potem  daktylową. Wierzch dekorować uprażonymi słupkami migdałów. 

Z jednej połówki granatu wycisnąć sok i odparować. Kiedy będzie gęsty syrop polać wierzch mazurka. Będzie go niewiele ale można użyć melasy z granatu. Udekorować owocem granatu. 











6 komentarzy:

  1. Jaki apetyczny. Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki zdrowy mazurek na pewno będzie dobry, jeżeli chodzi o zbliżające się święta. Gdy wszystko będzie przesłodzone, można zjeść coś zdrowego ;-)

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: https://bitasmietanka.blogspot.com <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie pogardziłybyśmy taką wersją mazurka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę o kawałek :) Super mazurek! :)

    OdpowiedzUsuń