Coraz więcej jest przepisów na zdrowe ciasta. Ja pokazuję przepis na zdrowego mazurka. Ale to ciasto warto robić cały rok. Nie tylko od święta.
SKŁADNIKI:
300 g mąki orkiszowej ekologicznej jasnej lub pełnoziarnistej (najlepiej pół na pół)
180 g masła lub innego tłuszczu zimnego
1 łyżka nasion babki jajowatej
3 łyżki miodu lub 3 łyżki ksylitolu lub sproszkowanych daktyli
3 żółtka lub 2 łyżki lodowatej wody
owoc granatu (opcjonalnie) lub melasa z soku granata
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę orkiszową wysypać na stolnicę. Następnie przesiekać z tłuszczem miodem/ksylitolem /sproszkowane daktyle Bio Planet, nasionami babki jajowatej i żółtkami lub wlać lodowatą wodę. Zagnieść w kulę i owinąć folią spożywczą. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć formę do pieczenia papierem i przełożyć ciasto. Piec w 180˚C około 20 minut.
Wypełnienie:
150 g śliwek kalifornijskich
2 kieliszki wódki* lub sok jabłkowy
200 g daktyli Bio Planet
migdały posiekane w słupki
PRZYGOTOWANIE:
300 g mąki orkiszowej ekologicznej jasnej lub pełnoziarnistej (najlepiej pół na pół)
180 g masła lub innego tłuszczu zimnego
1 łyżka nasion babki jajowatej
3 łyżki miodu lub 3 łyżki ksylitolu lub sproszkowanych daktyli
3 żółtka lub 2 łyżki lodowatej wody
owoc granatu (opcjonalnie) lub melasa z soku granata
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę orkiszową wysypać na stolnicę. Następnie przesiekać z tłuszczem miodem/ksylitolem /sproszkowane daktyle Bio Planet, nasionami babki jajowatej i żółtkami lub wlać lodowatą wodę. Zagnieść w kulę i owinąć folią spożywczą. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć formę do pieczenia papierem i przełożyć ciasto. Piec w 180˚C około 20 minut.
Wypełnienie:
150 g śliwek kalifornijskich
2 kieliszki wódki* lub sok jabłkowy
200 g daktyli Bio Planet
migdały posiekane w słupki
PRZYGOTOWANIE:
Śliwki i daktyle namocz w osobnych garnkach we wrzącej wodzie około 20 minut.
Odcedź i zmiksuj dodając do każdego po kieliszku wódki.
Jeśli mazurek mają jeść dzieci zamiast wódki wlej sok np. jabłkowy *.
Na dnie wypieczonego mazurka rozsmarować warstwę śliwkową, potem daktylową. Wierzch dekorować uprażonymi słupkami migdałów.
Z jednej połówki granatu wycisnąć sok i odparować. Kiedy będzie gęsty syrop polać wierzch mazurka. Będzie go niewiele ale można użyć melasy z granatu. Udekorować owocem granatu.
Ten krem daktylowy kusi :)
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny. Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńTaki zdrowy mazurek na pewno będzie dobry, jeżeli chodzi o zbliżające się święta. Gdy wszystko będzie przesłodzone, można zjeść coś zdrowego ;-)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: https://bitasmietanka.blogspot.com <3
Nie pogardziłybyśmy taką wersją mazurka :D
OdpowiedzUsuńsuper wersja mazurka! :)
OdpowiedzUsuńPoproszę o kawałek :) Super mazurek! :)
OdpowiedzUsuń