Podpłomyki to najstarsza forma pieczywa, rodzaj prymitywnego pieczywa (za Wikipedią) w postaci małego placka.
Chlebki bardzo nam smakowały.
Jedliśmy ze wszystkim co mieliśmy w domu. Ale najlepsze są gorącę z masłem lub oliwą.
SKŁADNIKI:
szklanka mąki żytniej
sól ok. 1/2 łyżeczki
woda 1/4 szklanki
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na równe części i rozwałkować. Smażyć - piec na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Z podanych składników wyszło pięć placków.
A jaki typ mąki? I czy po upieczeniu te podpłomyki są miękkie?
OdpowiedzUsuńŻytnia 700. Po upieczeniu są takie pół na pół. Ani twarde ani miękkie.
UsuńDziękuję :).
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś sprobowac zrobic domowe podpłomyki :)
OdpowiedzUsuńwyszły świetnie! Zawsze się przybieram do zrobienia podpłomyków w domu, ale potem pomyślę, że tradycyjne robi sięna rozgrzanych kamieniach i... "no przecież mi na patelni nie wyjdą". A jednak... :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńPamiętam podpłomyki z dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńwyszły idealne!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy takich podpłomyków a jesteśmy ciekawe jak smakują :)
OdpowiedzUsuńwieki ich nie jadłam,kiedyś dziadek robił
OdpowiedzUsuń