czwartek, 15 marca 2018

Podpłomyki domowe żytnie

Najstarsza forma pieczywa, rodzaj prymitywnego pieczywa ( jak czytam w Wikipedii) w postaci małego placka. 

Przygotowywali je Słowianie a w końcu płynie w nas słowiańska krew. 
Chlebki bardzo nam smakowały. 
Jedliśmy ze wszystkim co mieliśmy w domu. 

Składniki: 

szklanka mąki żytniej
sól ok 1/2 łyżeczki
woda 1/4 szklanki

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na równe części i  rozwałkować. Smażyć - piec  na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu.

10 komentarzy:

  1. A jaki typ mąki? I czy po upieczeniu te podpłomyki są miękkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żytnia 700. Po upieczeniu są takie pół na pół. Ani twarde ani miękkie.

      Usuń
  2. Muszę kiedyś sprobowac zrobic domowe podpłomyki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyszły świetnie! Zawsze się przybieram do zrobienia podpłomyków w domu, ale potem pomyślę, że tradycyjne robi sięna rozgrzanych kamieniach i... "no przecież mi na patelni nie wyjdą". A jednak... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę koniecznie wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętam podpłomyki z dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłyśmy takich podpłomyków a jesteśmy ciekawe jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wieki ich nie jadłam,kiedyś dziadek robił

    OdpowiedzUsuń