Kiszony czosnek wykorzystać do zup, sałatek.
Składniki:
kilka główek młodego czosnku
kawałek chrzanu
kilka ziaren kolendry, gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, kopru włoskiego
liście laurowe kilka szt.
sól kamienna 1 łyżka na 1 litr wody
Przygotowanie:
Wodę zagotować, posolić i wystudzić. Obrać ząbki czosnku. Do wyparzonych i suchych słoików dodać na dno przyprawy, nastepnie ułożyc ciasno ząbki czosnku. Zalać ostudzoną zalewą. Jeśli ząbki wypłynęły nalerzy je obciążyć. Odstawiamy na kilka dni w ciemne miejsce do ukiszenia. Następnie zakrecamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Ciekawy pomysł na czosnek, takiej kiszonki nie znałam :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Ja także nie robiłam kiszonki z czosnku, może dlatego, że jest u mnie w spiżarni dużo innych kiszonek. Ja sama bym chętnie jadła :-) Zresztą można dodawać np. do sałatek. Zobaczę, ile będę miała swojego młodego czosnku!
OdpowiedzUsuń