czwartek, 24 maja 2018

Orientalne pulpety z piersi kaczej z sezamem


Składniki

2 mielone ze skórą kacze piersi
łyżeczka soli
łyżka sosu sojowego
łyżeczka miodu
szczypta anyżu gwiazdkowego
szczypta cynamonu
mielony lub utarty w moździerzu goździk
po łyżeczce białego i czarnego sezamu Bio Planet
łyżka skrobi ziemniaczanej
szczypiorek
papryczka chili
ogórek
ocet ryżowy
olej rzepakowy
ryż naturalny basmati Bio Planet
kolendra opcjonalnie

Mięso mielimy ze skórą i  doprawiamy solą, sosem sojowym, cynamonem, goździkiem, anyżem, pociętym szczypiorkiem, sezamami i posiekaną papryczką chili. Dodajemy skrobię i mieszamy. Zwilżonymi rękami robimy małe pulpeciki. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym. Na koniec smażenia polewamy całość miodem i chwilę karmelizujemy.
Ogórka tniemy w paski ( ja robię to obieraczką), rzodkiewkę w talarki. Zalewamy łyżką octu ryżowego, oliwą i delikatnie solimy lub dolewamy łyżkę sosu sojowego. Posypujemy sezamem, szczypiorkiem i odrobiną chili.
Ryz naturalny basmati gotujemy według przepisu na opakowaniu.



7 komentarzy:

  1. Do kaczki miałam póki co jedno podejście i nie było ono zbyt udane. Może czas na kolejne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też niezbyt przepadam za kaczką, ale w te pulpety były super i tylko tak mogę zjeść ;)

      Usuń
  2. Ciekawe jak smakuje pulpeciki z takiego mięska :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super! Muszę koniecznie wypróbować kaczkę w takiej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Prezentują się wspaniale!
    Aż chciałby się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń