Składniki:
2 mielone ze skórą kacze piersi
łyżeczka soli
łyżka sosu sojowego
łyżeczka miodu
szczypta anyżu gwiazdkowego
szczypta cynamonu
mielony lub utarty w moździerzu goździk
po łyżeczce białego i czarnego sezamu Bio Planet
łyżka skrobi ziemniaczanej
szczypiorek
papryczka chili
ogórek
ocet ryżowy
olej rzepakowy
ryż naturalny basmati Bio Planet
kolendra opcjonalnie
Przygotowanie:
Mięso mielimy ze skórą i doprawiamy solą, sosem sojowym, cynamonem, goździkiem, anyżem, pociętym szczypiorkiem, sezamem i posiekaną papryczką chili. Dodajemy skrobię i mieszamy. Zwilżonymi rękami robimy małe pulpeciki. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym. Na koniec smażenia polewamy całość miodem i chwilę karmelizujemy.
Ogórka tniemy w paski ( ja robię to obieraczką), rzodkiewkę w talarki. Zalewamy łyżką octu ryżowego, oliwą i delikatnie solimy lub dolewamy łyżkę sosu sojowego. Posypujemy sezamem, szczypiorkiem i odrobiną chili.
Ryz naturalny basmati gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Wow! Wspaniałe danie :)
OdpowiedzUsuńDo kaczki miałam póki co jedno podejście i nie było ono zbyt udane. Może czas na kolejne :)
OdpowiedzUsuńJa też niezbyt przepadam za kaczką, ale w te pulpety były super i tylko tak mogę zjeść ;)
UsuńWow, ale uczta smaków :)
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakuje pulpeciki z takiego mięska :)
OdpowiedzUsuńAle super! Muszę koniecznie wypróbować kaczkę w takiej postaci :)
OdpowiedzUsuńWow! Prezentują się wspaniale!
OdpowiedzUsuńAż chciałby się spróbować :)