SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka zagrodowego 2 sztuki
boczniaki 250 g
imbir świeży 3 cm
sos sojowy 3 łyżki
przyprawa chińska 2 łyżeczki
czosnek 2-3 ząbki
cebula dymka
kolendra 1 garść
marchew 1 szt
papryka czerwona 1 szt
olej rzepakowy 3 łyżki
papryczka chili 1 szt
płatki chili
skrobia ziemniaczana 2 łyżeczki do rozpuszczenia w 150 ml wody
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka, boczniaki i warzywa pokrój w paseczki. Olej rozgrzej w woku. Wrzucaj po kolei najpierw kurczaka - obsmaż, wlej sos sojowy, dodaj tarty imbir i posiekany czosnek. Następnie dodaj grzyby, marchew i paprykę. Dopraw chili i przyprawą chińską. Przygotuj skrobię rozcieńczoną w wodzie. Wlej do woka i wymieszaj. Podawaj z makaronem ryżowym, dymką i kolendrą.
nie dość, że pięknie i kolorowo to jeszcze zdrowo, to mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńTo ja chyba też muszę poczytać więcej o boczniakach. Szczerze mówiąc, nie jadłam ich nigdy, bo zazwyczaj jeśli coś grzybowego, to z pieczarkami, ale muszę wypróbować też boczniaki ;)
OdpowiedzUsuńwstyd się przyznać,ale nigdy nie jadłam boczniaków..
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób na wykorzystanie boczniaków :)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego dla mnie!
OdpowiedzUsuńSuper danie Anita.
Bardzo lubimy boczniaki :D Zawsze z nich robiłyśmy zupę ale taka potrawka też musi być pycha :D
OdpowiedzUsuńmoje smaki :) zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńFajne danie :) Ja nie raz dodaję mięso mielone zmiast kurczaka :) A o grzybach też dobrze sie dowiedzieć, że takie dobre!
OdpowiedzUsuń