piątek, 7 września 2012

Wiejska pizza z grzybami




Dziś przygotowałam na obiad wiejską pizzę z grzybami. Wyszła piękna. Przypomina pole golfowe, choć pole golfowe nie kojarzy mi się z wsią;) Małe kuleczki mozzarelli niczym piłeczki golfowe turlały się wśród zielonej rukoli. 

Składniki:

2 szklanki mąki typ 00
pół szklanki mąki razowej
szczypta soli i cukry
2-3 łyżki oliwy
3/4 szklanki ciepłej wody
drożdże wielkości orzecha włoskiego

Na wierzch:

500 g pieczarek lub grzybów leśnych
cebula
ząbek czosnku
małe kuleczki mozzarelli
2 łyżki oliwy
sól pieprz do smaku


Przygotowanie:

Zagnieć ciasto ze składników do mamentu aż zacznie odchodzić od ręki. Odstaw w ciepłe miejsce nakryte ściereczką. 
Pieczarki oczyść i zrumień na patelni z czosnkiem solą i pieprzem.
Kiedy ciasto wyrośnie (1-1,5 h), ponownie zagnieć i uformuj okrągły cienki placek, rozłóż pieczarki, pokrojoną w talarki cebulę. Odsatw do ponownego wyrośnięcia na około 15-20 minut. Piecz w 200 stopniach C 30 minut. Po wypieczeniu rozsyp rukolę i kuleczki mozzarelli.



2 komentarze:

  1. chyba najprostszy przepis na pizzę, jaki widziałam!! A jaki EFEKT :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Efektownie wygląda i pewnie pysznie smakuje, ja zamierzam zrobić z nowego przepisu Pascala(kuchnia lidla), też jest mozzarella i oliwki, salami, pomidory.., zapowiada się równie pysznie:|)

    OdpowiedzUsuń