Moskole tak się nazywają tevgóralskie placki. Bardzo nam smakowały kiedy byliśmy w Białce Tatrzańskiej. Zapytałam jak się je robi, a przepis podaję: |
SKŁADNIKI:
500 g ziemniaków (pani powiedziała, że mogą być z resztek z obiadu) najlepiej mączystych
szklanka mąki
pół szklanki maślanki
1 jajko
sól i pieprz do smaku
Dodatki:
500 g ziemniaków (pani powiedziała, że mogą być z resztek z obiadu) najlepiej mączystych
szklanka mąki
pół szklanki maślanki
1 jajko
sól i pieprz do smaku
Dodatki:
masło
bryndza
PRZYGOTOWANIE:
1. Ugotuj ziemniaki, przepuść przez praskę. Wystudź.
2. Do zimnych ziemniaków wsyp mąkę, wbij jajko i wlej maślankę, sól i pieprz.
3. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie rzadkie dosypuj mąkę (ja dosypałam około ćwierć szklanki)
4. Z ciasto uformuj owalne placki na wysokość około 1 cm i zrumień a raczej upiecz na suchej patelni.
5. Podawaj z masłem. Masło pysznie roztapia się na ciepłym placku.
Ja zrobiłam krem z bryndzy i masła. Utarłam bryndzę z masłem czosnkowym i kładłam na gorące placki. Pycha. No i ogóreczek korniszon.
O, takich jeszcze nie jadłam. Smacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńOh jak ja je uwielbiam ! Nie jadałm ich tak dawno ! Często zapominamy o takich potrawach bo nie są popularne, a sa pyszne !
OdpowiedzUsuńJa żyłam w nieświadomie wiele lat, ze takie proste pyszności istnieją:)
UsuńZmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com
OdpowiedzUsuńok. dzięki za informacje:)
UsuńZnam te placki, tylko pod inną nazwą, czasami robię, są pyszne.
OdpowiedzUsuńJa te placki jadłam na zabawie sylwestrowej i nie mogłam się nimi najeść. 3 razy pytałam o nazwę, ale i tak po powrocie do domu o nich zapomniałam, do dzisiaj :) niedługo zrobię, bo uwielbiam wszystko co zrobione z pyr!
OdpowiedzUsuńDziś zamierzam wypróbować ten przepis ;)
OdpowiedzUsuń