poniedziałek, 5 marca 2018

Pasta z pieczonej papryki i czerwonej soczewicy

Cztery razy w tygodniu jestem weganką, dwa razy wegetarianką w pozostałe dni jem ryby, czasem indyka i eko kurczaka.
Zapraszam na przepis na pyszną pastę ze składników, ktróre na pewno masz w szafce. 


SKŁADNIKI: 

1 szklanka czerwonej soczewicy
1 ok. łyżeczka soli
2 szt. papryki czerwonej ( może być taka ze słoika np. Rolnika)
podprażone pestki słonecznika 1 łyżka
rozmaryn  - kilka igiełek
1/2 łyżeczki papryki ostrej

PRZYGOTOWANIE: 

Papryki zawiń w rękaw do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego z pokrywą i upiecz w piekarniku nastawionym na 190 stopni C i piecz ok.1 godziny. Lekko wystudź, zdejmij skórkę i oczyść z nasion.
Soczewicę ugotuj według przepisu ale wlej mniej wody niż podają receptury na opakowaniu. Ugotowaną odcedź i wystudź na sicie. Soczewicę, upieczoną paprykę oraz ostrą paprykę zmiksuj na pastę. Potem dodaj posiekany rozmaryn i pestki słonecznika. Wymieszaj i przełóż do słoika. Schłódź w lodówce. Pasta dobra jest z pieczywem i warzywami np. z kawałeczkami marchewki lub selerem naciowym.

PS. Dla wzmocnienia smaku dodałam 1 łyżeczkę węgierskiej papryki z tuby.

6 komentarzy: